Manjak radne snage

Lidl i Spar radnike traže po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, evo kakve uvjete im nude u Hrvatskoj

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinTrgovci na sve moguće načine pokušavaju doskočiti problemu manjka radne snage. Posebno se to odnosi na Spar i Lidl koji su u snažnoj ekspanziji. Radnike traže širom regije, a njihovi oglasi za posao mogu se vidjeti i u Makedoniji, javlja tportal.


Lidl Hrvatska, osim u Makedoniji, trenutno vrbuje radnike u Albaniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Makedoncima se nudi posao u trgovinama u Rovinju i na Braču. Iste prodavaonice oglašavaju se u BiH, s time da su im pridružene Lidlove trgovine u Istri.


Potencijalnim radnicima u Makedoniji i BiH Lidl nudi istovjetne uvjete. Obećava im ‘iznadprosječna fiksna primanja’, plaćanje svake radne minute, pokrivanje troškova javnog prijevoza, plaćeni smještaj i ostalo.
Slično u Makedoniji nudi i Spar, s time da se u oglasima navodi plaća od 500 eura, a radnici se traže za cijelu Hrvatsku. Dosad su iz Spara  poručivali kako kontinuirano imaju potrebu za novim djelatnicima. Tako su među prvima krenuli sa zapošljavanjem umirovljenika nakon što je to omogućeno zakonskim izmjenama.


Iz Lidla su na upit tportala odgovorili kako ‘tek povremeno nailaze na poteškoće u pronalaženju radne snage’.


‘Ipak ne možemo izbjeći negativne demografske trendove koji u Hrvatskoj utječu na raspoloživost zaposlenika. Zbog toga, unazad nekoliko godina, radna mjesta povremeno oglašavamo i u zemljama regije koja nas okružuje te vrlo rado dajemo priliku kandidatima iz drugih zemalja koji su zainteresirani postati dijelom našeg tima. Trenutno imamo aktivne oglase u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini’, poručili su za tportal iz Lidla.


Nakon problema u kojima se našao Konzum, odnosno Agrokor, Lidl i Spar agresivno osvajaju tržište.


Zahvaljujući dvoznamenkastom rastu prihoda, Lidl je lani učvrstio drugu poziciju među deset najvećih maloprodajnih lanaca. U prošloj godini preskočio je granicu od pet milijardi kuna prihoda i sve jače puše za vrat još uvijek vodećem Konzumu. Uz snažan rast prihoda, Lidl dalje prednjači po zaradi. Lani je, kao i 2017., ostvario 348 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja.


Lidl se među trgovcima hranom izdvaja i po visini plaća. Lani je prosječna plaća u ovom maloprodajnom lancu dosegnula 7639 kuna. Spar je lani zabilježio najveći skok na tržištu s rastom prihoda od čak 20,25 posto, na 4,5 milijardi kuna i trenutno je treći trgovački lanac u zemlji, piše tportal.