Sližbena preporuka

Kvarner Europska regija gastronomije u 2026. godini! “Ovo je kruna našeg višegodišnjeg rada”

Edi Prodan

Foto Milan Đekić

Foto Milan Đekić

Preporuku je dalo stručno povjerenstvo instituta IGCAT nakon obilaska regijeNakon četverodnevnog obilaska čak 72 pojedinačne točke koje se nalaze unutar regije Kvarner mogu reći da je naša komisija, čiji je fouks bio u šest segmenata koji čine ukupnost ponude neke regije, jednoglasno donijela preporuku kako Kvarner 2026. godine postaje Europska regija gastronomije.


Da bi to postalo i službeno treba pričekati 26. lipnja kad je na rasporedu sjednica Vijeća IGCAT-a – Institute for Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, ali naša je preporuka jasna tako da dvojbi ne bi trebalo biti.


Istaknula je to Diane Dodd, predsjednice IGCAT-a u ime članova stručnog povjerenstva – a čine ga stručnjaci iz Finske, Norveške, UK-a, Slovenije i Španjolske – koje je obavilo stručnu analizu svih segmenta gastronomske ponude Kvarnera.
Važno je istaknuti i to da je povjerenstvo bilo je sastavljeno od sedam međunarodnih stručnjaka, redom iz europskih regija koje su bile nositelji titule, ali i onih koje su trenutni ili budući nositelji titule.


Iako se može pomisliti kako je riječ o povjerenstvu koje je obilazilo isključivo restorane, riječ je o mnogo širem “zahvatu u prostor”.


Dakako da je u središtu pozornosti i u ovom slučaju bila održivost, da se provjeravalo brojčano stanje OPG-a, “samoodrživih farmi”, ribarnica, razgovaralo se s članovima Kvarner winesa, a od iznimnog značaja bio je edukativni dio kvarnerske priče – povjerenstvo je oduševilo da se u samom srcu Liburnije nalazi i ugledni Fakultet za menadžment u turizmi i ugostiteljstvu.


Uspješan dan koji će se pamtiti


Turistička zajednica Kvarnera je povodom završetka “pristupnog procesa”, odnosno zadnje provjere prije dobivanja prestižnog statusa, u Boutique Design hotelu Navis na Preluku organizirala konferenciju za medije praćenu gastro prezentacijom “Kvarnerski doručak s lokalnim namirnicama”.– Za TZ Kvarnera ovo je bio uspješan dan kojeg ćemo pamtiti i koji je kruna našeg višegodišnjeg rada na polju gastronomije i turizma Kvarnera. S ponosom smo na konferenciji za medije primili pohvale i podršku svih članova stručnog povjerenstva, kao i predsjednice IGCAT-a Diane Dodd.


Predano smo radili na programu posjete u suradnji s našim lokalnim turističkim zajednicama, PGŽ-om, Fakultetom za turizmu i ugostiteljstvu, udrugom Vina Kvarnera, Obrtničkom komorom PGŽ-a, malim proizvođačima, restoranima, hotelima, ali i mnogim drugima.


Cilj nam je bio pokazati stručnom povjerenstvu ono najbolje što Kvarner nudi u gastronomskom smislu, kao i našu viziju i način upravljanja razvojem gastronomije. Zahvaljujemo se svim suradnicima i svima koji su nas ugostili tijekom ova četiri dana. Zaista mi je bilo drago čuti povjerenstvo koje je nakon obilaska izrazilo veliko zadovoljstvo onim što je vidjelo.


Bili su impresionirani raznolikošću i kvalitetom gastronomske ponude regije, kao i predanošću lokalnih stanovnika u očuvanju i promociji svoje gastronomske baštine. Ono što treba istaknuti je da je program bio sastavljen prema smjernicama koje smo bili dužni poštovati u izradi kandidacijske knjige koja je još prošle godine službeno predana IGCAT-u, istaknula je direktorica TZ Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov.Okupljenima su se obratili i Alessandra Ban, pročelnica UO PGŽ za turizam, gospodarstvo i ruralni razvoj koja je istaknula sinergiju specifične poljoprivrede i zaštićenih proizvoda s radom vrhunskih kuhara, kao i Kruno Kapetanović, ugledni hotelijer i član Turističkog vijeća HTZ-a koji je iskazao uvjerenje u jako dobru provedbu godine gastronomije uz daljnje povećanje vidljivosti gastronomskih posebnosti Kvarnera na globalnoj razini.


Nagrada svima


Posebno priopćenje tim je povodom poslao i župan Zlatko Komadina.


„Primorsko-goranska županija jedna je od najrazvijenijih turističkih regija Hrvatske, a kada sagledamo raznovrsnost i kvalitetu ponude s pravom se može nazvati i jednom od najjačih hrvatskih gastro destinacija.


Posebno smo ponosni što se gastronomija naše županije temelji na autohtonim domaćim proizvodima, specifičnim u svakoj od mikro regija ovog kraja – kvarnerskih otoka, priobalja, Gorskog kotara, koji s razlogom nosi i epitet zelenog srca Hrvatske.


Uz izvrsne restorane i konobe u regiji, koji nose oznake Kvarner Gourmet i Kvarner Food, posebno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči nositelji izvrsnosti, posebno osvajači prestižne Michelinove zvjezdice.


Ova je nominacija nagrada svima koji su dio bogate gastronomske ponude Kvarnera“, izjavio je župan Zlatko Komadina.


Podsjetimo, Kvarner je prošle godine postao službeni kandidat za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini. Ovu prestižnu međunarodnu titulu dodijeljuje institut IGCAT koji surađuje s UNWTO-om i UNESCO-om.


Titulu svake godine nose po dvije različite europske regije, i to one koje se ističu svojom jedinstvenom gastronomskom tradicijom i predanošću održivim praksama u poljoprivredi, zatim edukaciji, zaštiti i promociji lokalne hrane i kulture, ali i poticanju međusektorskog povezivanja turizma.


Čudesna ribarnica


Iako je Diane Dodd, predsjednice IGCAT-a, općenito oduševljena Hrvatskom, ne samo Kvarnerom, potpuno ju je fascinirala riječka ribarnica.– Sve, od arhitekture zdanja, do sadržaja, živosti koja vlada u prodajnom prostru je potpuno zadivljujuće. Ono što me do kraja oduševilo je pogled s gornjeg kata na parter ribarnice. Mislim da biste to mogli koristiti i u smislu vođenih razgleda namijenjenih turistima. Čudesna vam je ribarnica, zaključila je Dodd.


Križanje kultura


Oduševljenje Kvarnerom nije krio ni Jaume Gomila, direktor Adult School of Menorca, koji je vodio proces dobivanja statusa Menorke kao Europske regije gastronomije 2022. godine.– Impresioniran sam Kvarnerom. Iako nas povezuje zajednička mediteranska odrednica, Kvarner je prožet čitavim nizom povijesnih i socijalnih utjecaja koji su ga oblikovali u istinski nevjerojatnu pozornicu i kad je gastronomije u pitanju.


Oduševljava me križanje utjecaja, od vaše slavenske biti, do bliskog okruženja u kojem su romanski i germanski narodi.


Sama regija je nevjerojatno raznolika, kad je turizam u pitanju ima vrhunski obrazovni sustav, a kako sam se uvjerio i ljudi – dobro žive, istaknuo nam je Gomila.