Trendovi

Korona srušila promet nekretninama u Hrvatskoj, cijene usprkos svemu rastu u nebo

Hina

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Hrvatsko tržište ima jednu posebnost, a to su državne subvencije koje ipak utječu na rast cijenePandemija koronavirusa uzrokovala je pad ukupnog prometa nekretnina u Hrvatskoj u prošloj godini od gotovo 12 posto u odnosu na 2019., dok državne subvencije utječu na rast cijena, koje su lani porasle za prosječnih šest posto, podaci su iz priopćenja HGK o sjednici predsjedništva Udruženja poslovanja nekretninama.


Tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2020. zadržalo je neke trendove započete u 2019. godini, ali su pandemija i potres bitno utjecali na dinamiku, a nekretnine su se i dalje poželjna investicija u nestabilnim vremenima, prenose iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u četvrtak objavljenom priopćenju.


“Situacija oko pandemije uzrokovala je pad ukupnog prometa nekretnina u Hrvatskoj u prošloj godini od gotovo 12 posto, u odnosu na 2019. godinu”, istaknuo je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK i direktor Kastel nekretnina Dubravko Ranilović.
Istaknuo je i da hrvatsko tržište ima jednu posebnost, a to su državne subvencije koje ipak utječu na rast cijene.


“Iako realizirane cijene ne prate rast traženih cijena, one ipak u prosjeku rastu, tako da je prosječna cijena u cijeloj Hrvatskoj narasla za šest posto, s time da postoje velike razlike u cijenama pojedinih vrsta nekretnina”, navodi Ranilović.


Objašnjava pritom i kako su na rast prosječnih cijena prije svega utjecale visoke cijene novosagrađenih stanova. Starije nekretnine cijenom od ožujka ove godine uglavnom stagniraju, a u nekim dijelovima Hrvatske i padaju, zamjećuje se u priopćenju.


Potpredsjednik HGK za trgovinu i financijske institucije Josip Zaher istaknuo je kako je i u ova teška vremena Udruženje poslovanja nekretninama jedno od najaktivnijih udruženja koje rade na zaštiti struke. “Tako je stručni ispit za agente posredovanja u prometu nekretninama, koji je nužan da bi se netko zaposlio u agenciji za trgovanje nekretninama, odrađen online. Nije bilo jednostavno, ali napravljeno je”, rekao je.


Iz HGK, naime, podsjećaju da se, zbog trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj i prema uputama i odluci Stožera civilne zaštite, ispiti koje organizira HGK nisu mogli održavati uobičajenim putem.


Na sjednici je bilo riječ i o mogućim poboljšanjima stručnog ispita za agente posredovanja, kao i da treba pronaći rješenje kako bi se podigla kvaliteta odnosno pojačala edukacija i definirali kriteriji koje kandidati trebaju zadovoljiti, zaključuje se u priopćenju sa sjednice predsjedništva Udruženja poslovanja nekretninama HGK.