Potpisan sporazum

Koristite Revolut? Ovo bi vam moglo biti važno

Hina

Ilustracija / Foto: iqbal nuril anwar from Pixabay

Ilustracija / Foto: iqbal nuril anwar from PixabayDirektorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita (HAOD) Marija Hrebac i direktorica litvanske IDF-Indeliu ir investiciju draudimus Aurelija Mažintienė potpisale su memorandum o razumijevanju i bilateralnoj suradnji, kojim će se, među ostalim, zaštititi klijente Revoluta iz Hrvatske koji nisu obuhvaćeni hrvatskim sustavom osiguranja depozita, nego litvanskim.


Kako su izvijestili u utorak iz HAOD-a, taj će memorandum potpisan dan ranije temeljem najboljih znanja i stručnih iskustava osigurati još kvalitetniji rad obje institucije te zajedno raditi na daljnjem unapređenju europskog sustava osiguranja depozita.


To je, ističu, posebno značajno jer je suradnja inicirana i radi zaštite Revolut klijenata iz Hrvatske, koji nisu obuhvaćeni hrvatskim sustavom osiguranja depozita, već litvanskim koji je pod nadzorom središnje banke Litve, koja je dio ECB-a.
“Litvanski sustav osiguranja depozita pruža istu razinu zaštite deponenata i njihovih depozita kao i hrvatski te jednako kao i ostali europski sustavi. S obzirom na ‘relativno novog’ pružatelja financijskih usluga u Hrvatskoj Revolut, potpisivanje ovog memoranduma nastavak je naših nastojanja da sustavima osiguranja obuhvatimo što veći opseg deponenata tj. sudionika na financijskom tržištu u RH.


Iako klijenti Revoluta nisu u domeni HAODa, oni jesu osigurani litvanskim sustavom osiguranja depozita i to u istim iznosima i pod istim uvjetima kao što HAOD štiti deponente u hrvatskim bankama”, naglasila je Hrebac.


Dodala je da je nakon potpisanog memoranduma s Italijom, potpisivanje sporazuma s Litvom nastavak jačanja sustava osiguranja depozita.


“U vrijeme kad na financijskom tržištu svjedočimo različitim scenarijima, kvalitetan sustav osiguranja depozita kako u Europskoj uniji, tako i u Hrvatskoj, dodatno dobiva na važnosti. Mi u Hrvatskoj možemo biti itekako zadovoljni jer je sustav koji imamo stabilan i siguran, a što smo potvrdili kroz dosadašnju praksu i znanja koja sa zadovoljstvom dijelimo s ostatkom Europe“, rekla je Hrebac.


Iz HAOD-a podsjećaju da u slučaju nastanka poteškoća u poslovanju bilo koje kreditne institucije, svi osigurani depoziti u Hrvatskoj zaštićeni su kroz Jedinstveni sanacijski mehanizam (SRM) Europske unije, kojeg je Hrvatska članica od 2020. godine i Sustav Osiguranja Depozita (SOD) kojim upravlja Hrvatska agencija za osiguranje depozita.


Oba mehanizma imaju za cilj zaštitu financijske stabilnosti cjelokupnog sustava uz istovremenu zaštitu deponenata  te omogućavanje neometanog pristupa osiguranih deponenata svojim depozitima i bankarskim uslugama. Jedinstveni sanacijski mehanizam raspolaže s gotovo 66 milijardi eura raspoloživih sredstava u jedinstvenom sanacijskom fondu, a što je dvostruko više od svih osiguranih depozita u svim kreditnim institucijama u RH.


S druge strane, Sustav osiguranja depozita raspolaže s nešto više od 2,5 posto iznosa ukupno osiguranih depozita, a što je više od ukupnih isplata osiguranih depozita u svih 30 propalih banaka u RH od 1998. godine do danas. Sustav osiguranja depozita je stabilan i dobro kapitaliziran te štiti sve osigurane depozite fizičkih i pravnih osoba do iznosa od 100.000 EUR-a, odnosno u istom iznosu kao i u svim ostalim članicama EU.


Po riječima Mažintienė, memorandum o razumijevanju potpisan između hrvatskog i litavskog sustava osiguranja depozita ne samo da osigurava odgovarajuću zaštitu štediša, već pridonosi i stabilnosti financijskih tržišta.


“Ovim Memorandumom također se jača bliska suradnja dviju država u slučaju nastanka osiguranog slučaja kreditne institucije koja posluje u regiji EU. Isplata naknada iz osiguranja tada bi se organizirala sukladno EU Direktivi i nacionalnom zakonodavstvu, a komunikacija sa štedišama u slučaju insolventnosti kreditne institucije odvijala bi se na općeprihvaćenim međunarodnim jezicima, uključujući engleski. Nastojali bismo pružiti osnovne informacije o procesu osiguranja odštetnih zahtjeva na što više jezika EU-a. Za širenje informacija mogla bi se koristiti i platforma članica EFDI-ja (Europski forum osiguravatelja depozita), koja uključuje litavski i hrvatski SOD. Sporazumi o suradnji institucija za osiguranje depozita važna su sastavnica jačanja financijskih tržišta, posebno u kontekstu povećanja prekograničnih bankovnih transakcija i aktivnosti”, istaknula je.