Istraživanje

Koliko hrvati kupuju eko proizvode? Kad biraju najvažnija im je jedna stvar

Portal Novi list

Foto Ja Trgovac

Foto Ja Trgovac

Eko proizvodi su dosta etnocentrična kategorija pa tako gotovo dvije trećine kupaca eko proizvoda (njih 65,6%) navodi kako im je važno da su ti proizvodi hrvatskog porijeklaEko proizvodi iz godine u godinu zauzimaju sve važnije mjesto u košarici potrošača. Hrvati itekako prate ovaj globalni trend pa ne treba čuditi da čak 99% građana naše zemlje zna za ekološke (bio ili organske) proizvode.


Od toga je 72% onih koji su dobro upoznati sa značajkama ove kategorije proizvoda, a 27% građana tek djelomično poznaje eko proizvode.


Jako su zanimljivi stavovi građana kada je riječ o njihovoj percepciji kvalitete eko proizvoda.
Tako njih 63 posto ističe da su eko proizvodi kvalitetniji od konvencionalnih, dok četiri puta manji udio (16%) ispitanih smatra kako ta konstatacija ne stoji.


Preostalih 21% anketiranih nije znalo odgovoriti na ovo pitanje.


Kada je riječ o konkretnom kupovnom ponašanju tu je ipak nešto drukčija slika jer svega 23% hrvatskih građana redovito kupuje proizvode koji su označeni kao ekološki, dok ih dvije trećine (67%) to čini rijetko.


Eko proizvode nikad ne kupuje 10% ispitanika.


Istraživanje je pokazalo da više od polovice (51%) kupaca eko proizvoda ove artikle kupuje u trgovačkim lancima.


Značajan dio kupaca (23%) ove proizvode kupuje u specijaliziranim bio dućanima, dok na tržnici to čini njih 16%, a u drogerijama 8% ispitanika. Iz nekih drugih izvora snabdijeva se 2% građana.


Eko proizvodi su dosta etnocentrična kategorija pa tako gotovo dvije trećine kupaca eko proizvoda (njih 65,6%) navodi kako im je važno da su ti proizvodi hrvatskog porijekla, dok za 34,4% njih to nije važan argument pri kupnji.


Istraživanje su tijekom veljače 2020. godine proveli Ja Trgovac magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.


U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.