Riječka farmaceutska kompanija

JGL osnovao svoje nezavisno tijelo koje okuplja vrsne domaće i inozemne stručnjake

Barbara Čalušić

Foto Damir Zamlakar

Foto Damir ZamlakarRIJEKA – Riječka farmaceutska kompanija JGL jučer je osnovala svoje Znanstveno vijeće, kao nezavisno i međunarodno tijelo koje okuplja vrsne domaće i inozemne stručnjake te planira ojačati znanstveni profil projekata istraživanja i razvoja ove farmaceutske kompanije. Novoosnovano vijeće pozdravio je glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić.


– Želimo da JGL bude inovator u razvoju naprednih, diferenciranih proizvoda u naša tri strateška terapijska područja – gripi i prehladi, oftalmologiji i dermatologiji. Paralelno s realizacijom projekta INTEGRA 2020, kojim ćemo objediniti i snažno ojačati naše istraživačko-razvojne i proizvodne kapacitete, osnivanje Znanstvenog vijeća je dodatni iskorak u razvoju inovativnih proizvoda, kojim stvaramo svoj znanstveno-inovacijski ekosustav. Cilj tog tijela je da, u suradnji s timom JGL-a, usmjerava postojeće i razvija nove ideje za proizvodni i tehnološki portfelj kompanije s čvrstim znanstvenim obrazloženjem, istaknuo je Vučić.


U novoosnovanom vijeću je deset međunarodno afirmiranih eksperata iz farmakologije, pretkliničkih, kliničkih i regulatornih faza razvoja lijeka, dizajna farmaceutskih proizvoda, sustava i tehnologija dostave lijeka s bogatim praktičnim, regulatornim, kliničkim i industrijskim iskustvom.
Znanstvenim vijećem JGL-a koordinira dr. Zdravka Knežević, direktorica Znanstveno-stručnih operacija koja se s više od 30 godina iskustva u području istraživanja i razvoja, registracija te klinike i medicine, početkom ove godine pridružila timu najveće domaće farmaceutske kompanije.


– Veseli me što baš u JGL-u mogu podijeliti svoje znanje i iskustvo iz međunarodnih kompanija, ali i osnivanjem Vijeća surađivati sa sjajnim timom znanstvenika iz Europe, Velike Britanije, Rusije, Ukrajine, Turske i ostalih globalnih tržišta. Vjerujem da je ovo veliki napredak za JGL i naše timove, ali i za Hrvatsku, jer ćemo moći razvijati nove proizvode u korist naših pacijenata i potreba liječenja koje nam nosi današnji život, a u čemu znanost vodi glavnu riječ, naglasila je Knežević.


Znanstveno vijeće JGL-a čine dr. Jag Ahluwalia, liderica s više od 35 godina iskustva u regulatornim poslovima i kvaliteti, dr. Andreas Bilstein, znanstvenik, konzultant i generalni direktor tvrtke Ursatec, prof. dr. Henning H. Blume, globalno priznati stručnjak na širokom području biofarmaceutike, prof. dr. Vasil Ivanovič Popovič, ORL kirurg, dječji otorinolaringolog i ORL onkolog u Ukrajini, dr. Sonja Jandroković, pročelnica Dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Klinike za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb, prof. dr. Stipan Jonjić, redoviti profesor i pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju te voditelj Centra za proteomiku na Medicinskom fakultetu riječkog sveučilišta, prof. dr. Jasmina Lovrić, dekanica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, prof. dr. Marina A. Mokronosova, voditeljica alergološkog odsjeka klinike I. I. Mechnikov u Rusiji, prof. dr. Özgen Özer, voditeljica Odjela farmaceutske tehnologije na Farmaceutskom fakultetu sveučilišta Ege u Izmiru te prof. dr. Vladimir Trkulja, redoviti profesor farmakologije na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.