Novi zakon

Italija kreće u boj protiv rentijerstva, zabranit će kratkoročni najam turistima. Treba li to učiniti i Hrvatska?

Alenka Juričić Bukarica

REUTERS

REUTERS

Odredbe koje je predložila ministrica Daniela Santanchè imaju za cilj "osigurati jedinstvenu regulativu na nacionalnoj razini usmjerenu na rješavanje rizika od overturizma"Talijanska vlada krenula je u obračun s kratkoročnim najmom nekretnina u turističke svrhe.


Naime, nakon što je ovog proljeća regija Južni Tirol krenula s ograničavanjem broja apartmana koji se mogu iznajmljivati turistima, talijanska država također je krenula u ograničavanje kratkoročnog rentanja stanova.


Tako je, kako prenosi talijanska informativna agencija ANSA, početkom mjeseca objavljen nacrt zakona u kojem se definira Nacionalni identifikacijski kod (Cin) koji Ministarstvo turizma dodjeljuje svakoj stambenoj nekretnini iznajmljenoj u turističke svrhe.
Tu je i obveza prijave početka djelatnosti za sve koji obavljaju poduzetničku djelatnost, uz novčane kazne do 10 tisuća eura ukoliko to ne učine, te u povijesnim središtima gradova trajanje ugovora o najmu u turističke svrhe minimalno dvije noći.


Povijesni centri


Odredbe koje je predložila ministrica Daniela Santanchè imaju za cilj »osigurati jedinstvenu regulativu na nacionalnoj razini usmjerenu na rješavanje rizika od overturizma«, kao i zaštitu rezidencijalnih i povijesnih centara čija se depopulacija nastoji spriječiti.


Ista je to priča koja se događa i u Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama u čijim se turističkim središtima, posebno većim gradovima, ljudi iseljavaju kako bi stanove u povijesnoj jezgri iznajmljivali turistima.


Novom regulativom Talijani tako planiraju obuhvatiti sve građane koji turistima kratkoročno rentaju stanove, dakle, same vlasnike nekretnina, ali i subjekte koji obavljaju poslove posredovanja, među kojima su i velike internetske platforme.


Svatko tko iznajmljuje nekretninu stambene namjene u turističke svrhe, pa i kao posrednik, bit će tako dužan na ulazu u nekretninu istaknuti Cin i naznačiti ga u svakom objavljenom oglasu.


Platforme također imaju obvezu navesti Cin u oglasima objavljenim na svojim portalima, a povreda ove obaveze će se kažnjavati novčanom kaznom od 300 do 3.000 eura i hitnim uklanjanjem nepropisne reklame.


Novčanom kaznom od 500 do 5.000 eura kažnjava se onaj tko iznajmljuje nekretninu za stambene namjene u turističke svrhe bez Cina.


Minimalni rok od dvije noći neće se odnositi na najam stambenih nekretnina koje se nalaze u općinama s populacijom manjom od 5.000 stanovnika te u općinama koje se ne nalaze u zonama visoke i vrlo visoke turističke razvijenosti.


Brojne kritike


Očekivano, novi zakonski prijedlog u susjednoj je zemlji naišao na brojne kritike. Prema ANSA-i, iz AirBnB-ja su poručili kako pozdravljaju nacionalno usklađivanje registracije nekretnina za najam čak i »ako postoje nedoumice oko nekih ograničenja koja bi mogla utjecati na male privatne nekretnine, također u svjetlu prijedloga propisa EU-a o tom pitanju«.


Isto tako, 13 trgovačkih udruženja, Confedilizia, Fiaip, Prolocatur, Confassociazioni RE, PMI, Rescasa Lombardia, Host + Host, Host Italia, Bre-VE, Myguestfriend, OspitaMI, Abbav i F.A.R.E, je izrazilo snažno protivljenje uvođenju zabrane vlasniku nekretnine ili upravitelju iznajmljivanja nekretnine na samo jednu noć, smatrajući ga, u svakom slučaju, diskriminatornim te dvojbene ustavnosti. Ukazali su kako će ta zabrana samo dovesti do veće porezne evazije i sive zone iznajmljivanja.


Oglasila se i nacionalna udruga hotelijera Federalberghi u kojoj su, pak, naveli kako je prosječan boravak u talijanskim smještajnim objektima 3,3 noći, pa činjenica da se zabranjuje najam samo na jednu noć znači da će se novi zakon odnositi tek na minimalan dio tog prometa.


Samim time, svi praznici bit će isključeni, počevši od vikenda. A kažu i kako će se zabrana odnositi samo na manji dio gradova i općina.


Ovih dana i iz jedne od najjačih talijanskih turističkih destinacija, Firence, javili su se sa svojim prijedlogom kako ograničiti iseljavanje iz stare gradske jezgre i poplavu rentanja stanova turistima.


Firenca, naime, najavljuje zaustavljanje kratkoročnog najma u povijesnom središtu te bi prema najavama gradske vlasti trebale usvojiti odredbu o zabrani korištenja stambenih nekretnina za kratkoročno turističko iznajmljivanje, tipično za platforme kao što su Airbnb i slične, na cijelom području povijesnog središta grada koje je pod UNESCO-ovom zaštitom.


Gradonačelnik Firence Dario Nardella kazao je ovog tjedna da shvaća da je to hrabar zakon, međutim kako je dosta pukih najava s obzirom na to da je turističko rentijerstvo u zaštićenoj jezgri postalo strukturni problem.


Isto tako, gradske vlasti su ponudile porezne olakšice vlasnicima nekretnina koji će se iz kratkoročnog iznajmljivanja vratiti najmu na dugi rok.