Pad od 25-30%

Istarski ugostitelji očajni zbog lošeg prometa: ‘Dođe njih nekoliko, pa svi naruče jednu pizzu’

Portal Novilist.hr

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas IstrePrema službenim podacima gostiju je ovog ljeta u Hrvatskoj tek neznatno manje, dok je potrošnja u odnosu na prošlu godinu značajno veća. No prema tvrdnjama ugostitelja s kojima je razgovarao Glas Istre a riječ je o njih 10-ak smještenih u centru Umaga, dakle jedne od najatraktivnijih i najposjećenijih hrvatskih destinacija – promet im je pao i to značajno – od 25 do 30 posto.


U konobi Viktor, primjerice, novinari Glasa Istre zatekli su dosta praznih stolova…


Vlasnik Viktor Gjini tvrdi da mu se pad prometa i klijentele kreće oko 35 posto, što je, ističe – užas.
– Potrošači su loši, uglavnom konzumiraju jeftiniju hranu, ćevape i pizze. Naručuju po jednu pizzu za dvije ili više osoba jer su to, uglavnom, obiteljski gosti iz nekadašnjih zemalja istočnog bloka. Brzo odlaze na spavanje pa se terase već prazne od 21.30 sati, dok drugih potrošača nema.


Općenito nema gužve u gradu, onog poznatog talijanskog žamora u kolovozu, sve je umrtvljeno i ne znam gdje su ti brojni gosti o kojima nam pune glave. Možda su u svojim apartmanima, a možda u pečenjarama po trgovačkim centrima, kaže Gjini, dodavši da je veliki dio lanjskih gostiju vjerojatno odletio u Grčku i Tursku jer su im cijene i usluga tamo prihvatljiviji.


Vlasnik konobe Umag Danijel Risonjić također ističe pad od oko 25 do 30 posto i goste srednje i niže platežne moći.


– To su gosti srednje i niže platežne moći. Zamjetno je to po izboru jeftinih jela i načinu ponašanja za stolom. Stalno se cjenkaju, prigovaraju i nešto zahtijevaju. Svi se žale da smo preskupi. Najčešći gosti dolaze iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, a Talijana je tek u tragovima, kaže Danijel Risonjić, vlasnik konobe Umag.