Globalna porezna reforma

Irska i Estonija povećavaju porez na dobit kako bi se pridružile globalnom sporazumu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sada su sve oči uprte u Mađarsku koja je među zemljama koje do sada nisu potpisale sporazumIrska i estonska vlada pristale su u četvrtak povećati porezne stope za korporacije kako bi se pridružile sporazumu o globalnoj poreznoj reformi dogovoren pod pokroviteljstvom OECD-a, uklonivši tako jednu od posljednjih prepreka za uspjeh projekta.


Nakon “detaljnih rasprava, vlada je usvojila moju preporuku da se Irska pridruži međunarodnom konsenzusu o oporezivanju”, izjavio je ministar financija Paschal Donohoe na konferenciji za novinare.


“To je jako važna etapa” u svjetskoj reformi, dodao je i precizirao da se za postizanje kompromisa sada govori o minimalnom korporativnom porezu po stopi od 15 posto, a ne više o “najmanje 15 posto”, formulaciji kojoj se Dublin protivio jer je ostavljala otvorena vrata budućim povećanjima.
Estonska premijerka je u četvrtak također rekla da se Talin pridružuje sporazumu.


“To ništa neće promijeniti za većinu estonskih gospodarskih subjekata i odnosit će se samo na podružnice velikih multinacionalnih kompanija”, naglasila je Kaja Kallas.


Sada su sve oči uprte u Mađarsku koja je među zemljama koje do sada nisu potpisale sporazum.


Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u četvrtak da će Mađarska podržati globalni sporazum o minimalnom korporativnom porezu samo ako ne šteti njezinim interesima i predlaže desetogodišnje prijelazno razdoblje prije njegova uvođenja.


Mađarska trenutno ima stopu poreza na dobit od devet posto, najnižu u EU, i vlada će prihvatiti samo prijedloge koji neće ugroziti prednost niskih poreza u sklopu nastojanja da se privuku što veća ulaganja i otvori što više radnih mjesta, izjavio je Szijjarto u priopćenju objavljenom u srijedu.


Vlada je također preporučila određene iznimke u predložnom globalnom porezu i pokazala kako bi se troškovi rada i vrijednost opreme koju kompanije koriste mogli uključiti u njegovo određivanje, naveo je ministar.


“Ako ih druge zemlje prihvate, moguć je kompromis koji će omogućiti uvođenje globalnog minimalnog poreza i neće naštetiti mađarskim interesima”, istaknuo je.


Francuski ministar financija Bruno Le Maire osvrnuo se u srijedu na sastanku u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OCD) na prijedlog da se kompanijama iz izračuna globalnog poreza izuzmu troškovi rada i imovina u određenoj zemlji.


To bi zahtijevalo kompromis, rekao je francuski ministar. I dodao: “Zašto ne?”