Kupnja stana

Interes građana za APN stambene kredite veći je no ikad, istražili smo zašto

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Iako smo i proteklih godina bilježili značajan interes, kretanja u okviru nove tranše APN-a odvijaju se iznad očekivanja, potvrdili su u Ersteu. I OTP banka bilježi veću potražnju, kao i PBZNovi krug prijava za APN subvencionirane stambene kredite je u tijeku, a unatoč činjenici što je ovaj program prozivan i kritiziran s više strana, prema informacijama iz banaka – interes građana zasad je veći no ikad.


Prijave su krenule 21. ožujka i još traju, a banke kažu da su dio zahtjeva već predale, dok su još stotine njih u pripremi i trebale bi tek biti predane Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama.


Iz Erste banke tako poručuju da su se kvalitetno pripremili za novu tranšu subvencioniranih kredita, te je banka dosad APN-u predala oko 300 kreditnih zahtjeva, a također je trenutačno još nekoliko stotina predmeta u fazi obrade i njihova se službena predaja APN-u može očekivati u idućim danima.
– Iako je Erste banka i proteklih godina bilježila vrlo značajan interes klijenata za sudjelovanje u programu subvencioniranja stambenih kredita, kretanja u okviru nove tranše APN-a odvijaju se iznad očekivanja, potvrdili su iz Erstea.


U igri 14 banaka


Da ove godine bilježi još veću potražnju u odnosu na prethodna razdoblja, potvrdila je i OTP banka.


Kažu da je tako »zahvaljujući činjenici da se OTP u prethodnim krugovima pokazao kao pouzdan partner svojim klijentima kroz povoljne uvjete te izuzetno brzi proces realizacije kredita.«


Iz Privredne banke Zagreb također poručuju da se, »prema trenutnim podacima, u tranši subvencioniranih stambenih kredita za 2022. bilježi nešto veći interes klijenata u odnosu na tranšu 2021.«


Iz Zagrebačke banke poručuju da i ove godine bilježe veliki interes klijenata za APN subvencioniranim stambenim kreditima te očekuju velik broj realiziranih kredita.


– U prošlogodišnjem ciklusu Zagrebačka banka je isplatila najveći broj APN kredita na tržištu što je rezultat visoko organiziranog sustava i uigranih bankara koji našim klijentima pružaju kvalitetnu, ali i brzu obradu zahtjeva što je u ovom programu ponekad i ključno, pohvalili su se i iz ove banke.


Inače, na stranicama APN-a stoji da je u ovom krugu zahtjeve moguće predati u jednu od 14 banaka.


Uz spomenute četiri, tu su i Karlovačka, Podravska, Agram, Croatia, HPB, BKS, IKB, Samoborska, RBA i Kentbanka.


Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 1,99 do 3,50 posto i za kune i za eure.


Subvencionira se, kao što poznato, od trećine do polovine rate, i to kroz prvih pet godina, a natječaj je otvoren dok se ne potroše predviđena sredstva.


Proteklih godina to je bilo između četiri i šest tjedana.


Dakle, unatoč visokim cijenama nekretnina, koje su i lani rasle za dodatnih devet posto, građani nastoje riješiti stambeno pitanje i pokušavaju uloviti državne subvencije, koje bar malo ublažavaju pritisak na kućni budžet.


Program APN-a sve je više na meti kritika ekonomista, domaćih, ali i stranih institucija, a najveća packa stigla je nedavno iz europskog Odbora za sistemski rizik, koji je upozorio da su se cijene nekretnina u Hrvatskoj odlijepile od realnih vrijednosti, a da programi poput APN-a, kojima se dodatno potiče potražnja, samo dolijevaju ulje na vatru.


Negativna očekivanja


Ministar financija Zdravko Marić u odgovoru na kritike stao je, međutim, iza ovog Vladinog programa, koji bi se trebao nastaviti i u 2023., no o tome će se vjerojatno još raspravljati.


Kako bilo, moguće je da su neki građani procijenili da je bolje iskoristiti što se nudi, dok se još nudi, a k tome se najavljuje i skori rast kamatnih stopa, zbog očekivanja normalizacije monetarne politike.


Uz to, HNB je, baš zbog upozorenja o previsokim cijenama nekretnina iz EU-a, te sve labavijem odobravanju kredita čije mjesečne rate pojedu i pola plaće korisnika, povećao kapitalne zahtjeve bankama (rezerve) povezane s cikličkim rizicima.


Vezano uz to, očekuje se u skoro vrijeme da bi banke mogle postrožiti uvjete za odobravanje stambenih kredita u smislu većeg omjera plaće i rate, strože procjene vrijednosti (hipoteka), obveznog učešća i slično, pa je moguće da dio građana i po tom pitanju procjenjuje da treba »hvatati zadnji vlak«.


Analizira se utjecaj odluke HNB-a


Iako smo i to pitanje postavili bankama, pripremaju li se »u sjeni« novi stroži tržišni uvjeti, nisu se oko toga posebno očitovale, već kažu da prate stanje na tržištu.


Iz Erstea su nešto konkretnije odgovorili da u posljednje vrijeme nisu, niti u ovom trenutku planiraju, mijenjati ili zaoštravati postojeće standardne uvjete stambenog kreditiranja.


No, kao i dosad, nastavit će, kažu, pratiti kretanja na tržištu, kao i pratiti i poštivati sve regulatorne zahtjeve.


– U skladu s time, analizirat će i utjecaj nove odluke o povećanju kapitalnih zahtjeva na postojeće uvjete kreditiranja te, po potrebi, prilagođavati poslovanje u skladu s okolnostima, poručuju iz ove banke.