DZS

Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom, očekuje se rekordni skok BDP-a

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Rast proizvodnje u lipnju na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 17,4 posto, u proizvodnji energijeU Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom, za više od 8 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u lipnju ojačala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine porasla 8,3 posto.


To je sporiji rast nego u svibnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 15,8 posto, no to je već sedmi mjesec zaredom kako se oporavlja.
Rast proizvodnje u lipnju na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 17,4 posto, u proizvodnji energije.


S rastom od 14,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 13,9 posto.


Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 8,3 posto.


Pad na godišnjoj razini zabilježen je samo u proizvodnji intermedijardnih proizvoda, za 7,2 posto.


Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih šest mjeseci ove godine porasla je 9,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Očekuje se rekordni skok BDP-a u drugom kvartalu


Snažan rast industrijske proizvodnje, potrošnje u maloprodaji i drugih najvažnijih makroekonomskih pokazatelja u travnju, svibnju i lipnju ukazuje na oporavak cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.


Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine i najvjerojatnije rekordni.


Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je nedavno da u drugom tromjesečju očekuje stopu rasta BDP-a od oko oko 18 posto, što je u velikoj mjeri posljedica baznog razdoblja drugog tromjesečja 2020., kad je BDP pao rekordnih 14,4 posto.


U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.


(Hina) xneba yneba