DZS

Industrijska proizvodnja porasla prvi put nakon gotovo godinu dana

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u listopadu porasla 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski listopad ojačala 2,8 postoU Hrvatskoj je u listopadu industrijska proizvodnja porasla gotovo 3 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi rast nakon 11 mjeseci pada.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je industrijska proizvodnja u listopadu porasla 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski listopad ojačala 2,8 posto.


Podaci za listopad pokazuju da je zaustavljen negativni trend u industrijskoj proizvodnji, koji je trajao od studenog prošle godine, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.
Rast proizvodnje u listopadu na godišnjoj razini zabilježen je u dva od pet sektora, a najviše, 8,6 posto, u proizvodnji intermedijarnih proizvoda.


Proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je, pak, za 7,9 posto.


S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je u listopadu za 7,7 posto na godišnjoj razini.


S padom od 2,9 posto slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja energije skliznula 1,9 posto.


„U prerađivačkoj industriji, koja čini više od 80 posto ukupne proizvodnje, također je u listopadu zaustavljen negativan trend, uz godišnju stopu rasta od 2,9 posto. Kumulativno, od siječnja do listopada, prerađivačka industrija bilježi godišnji pad obujma proizvodnje od 4,5 posto”, ističu analitičari RBA.


U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Gospodarstvo u recesiji


Industrijska je proizvodnja bila pod pritiskom i prije izbijanja koronakrize u ožujku ove godine, a tijekom te krize njezin je pad produbljen.


Zbog koronakrize, hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju za rekordnih 15,4 posto na godišnjoj razini, a krajem prošloga tjedna DZS je objavio da je u trećem kvartalu pad gospodarstva iznosio 10 posto.


To znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.


Očekuje se da će nove restriktivne mjere, uvedene protekloga vikenda kako bi se suzbio drugi val širenja koronavirusa, negativno utjecati na gospodarstvo i u četvrtom tromjesečju ove godine.


„Iako su podaci o kretanju industrijske proizvodnje u listopadu donijeli povratak u pozitivno područje, kontrakcija domaće potražnje, kao i niži izvoz robe, i do kraja godine nepovoljno će se odražavati na kretanje industrijske proizvodnje”, navode analitičari RBA.


Procjenjuju da će u idućoj godini uslijediti oporavak industrijske proizvodnje.


No, „niska konkurentnost i produktivnost domaće industrije te razina tehnološke intenzivnosti, ostat će glavna prepreka snažnijem razvoju i višim stopama rasta”, zaključuju analitičari RBA.