Salico

Impol-TLM: U pogon puštena proizvodna linija za automobilsku industriju vrijedna 6,5 milijuna eura

Hina

Photo Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nova linija predstavlja proširenje proizvodnog programa hladne valjaonice te omogućava proizvodnju spektra novih proizvodaŠIBENIK Tvrtka Impol-TLM u srijedu je pustila u pogon novu liniju Salico za izradu proizvoda za automobilsku industriju, investiciju vrijednu 6,5 milijuna eura, a uručen joj je i certifikat sa standardom EN 9 100, koji je podloga za razvoj proizvoda za avioindustriju u toj tvrtki.


Nova linija predstavlja proširenje proizvodnog programa hladne valjaonice te omogućava proizvodnju spektra novih proizvoda koji su namijenjeni industrijskim kupcima i specijaliziranim tržištima u automobilskoj i avioindustriji.


Prigodnoj svečanosti bili su nazočni i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez, predstavnici slovenskog Impola te predstavnici Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika.
Glavni izvršni direktor Impol grupe Andrej Kolmanič istaknuo je kako ta dva današnja događaja simboliziraju prelazak Impol grupe u novo razdoblje poslovanja.


»Linijom Salico povećat ćemo asortiman proizvoda. U 2018. godini proizveli smo gotovo 250 tisuća tona proizvoda i ostvarili 730 milijuna eura prometa, što nas je uvrstilo među pet najvećih izvoznika u Sloveniji. Aluminij je metal budućnosti što se odražava u povećanju proizvodnje u mnogim područjima«, istaknuo je Kolmanič.


Naglasio je da je Impol grupa u zadnjih 10 godina investirala 400 milijuna eura u svoje proizvodne pogone, zabilježila rast proizvodnje od 126 posto te da Slovenija proizvede najviše aluminijskih proizvoda na svijetu po glavi stanovnika.


No, požalio se i kako su uvjeti poslovanja za europske proizvođače sve zahtjevniji, troškovi rada sve veći, kao i troškovi energije i sirovine.


»Ako želimo osigurati opstanak, moramo se prilagoditi situaciji i zato je strategija grupe Impol da se restrukturira u smjeru proizvodnje zahtjevnih proizvoda. Znanja nam ne manjka, ali trebaju nam pravi uvjeti da bi znanje mogli unovčiti. Plan je godišnji promet povećati na milijardu eura. Svoje poslovanje uvijek oblikujemo tako da stalno investiramo u novu opremu i razvoj.


Godišnje u razvoj poslovanja ulažemo više od 40 milijuna eura. Sljedeći važan korak je osvajanje avioindustrije gdje nam se nudi mnogo poslovnih mogućnosti«, poručio je Kolmanič.


Inače, građevinski radovi na novoj liniji počeli su u kolovozu 2018. godine, a montaža je krenula u studenom prošle godine.


»Ovaj stroj kompletno mijenja TLM i valjaonicu traka i limova. Ovo je kombinirana razrezna linija koja može proizvoditi i svitkove i limove šest-sedam puta većom brzinom od dosadašnjeg kapaciteta«, ističe voditelj projekta Damir Muhedinović.


Direktorica Impol-TLM-a Marjana Lažeta je podsjetila na početke priče Impola u Šibeniku. Prošle su tri godine od kada smo zaposlili prvih 206 ljudi, a trenutno ih zapošljavamo 425, rekla je, iznoseći i podatak da su ukupna ulaganja Impol grupa u TLM premašila iznos od sto milijuna eura.


Najavila je i nova ulaganja pa je tako već u tijeku projekt širenja ljevačkih kapaciteta za proizvodnju folija i tanke trake, a sljedeći korak su najtraženije legure u automobilskoj industriji, čija bi prva ljevačka linija u Šibeniku trebala proraditi početkom 2021. godine.


Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek je istaknuo kako je Hrvatska jedan od važnijih gospodarskih partnera Slovenije, a u tom je kontekstu spomenuo i suradnju Impola i TLM-a.


»Veseli nas što je zadnjih godina došlo do razvoja uspješne priče koja je važna za razvoj gospodarske suradnje Slovenije i Hrvatske«, rekao je.


I državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antonić pohvalio je suradnju Slovenije i Hrvatske. »Ovo je primjer suradnje s prijateljskom zemljom, ali i primjer kako u Šibeniku ne živi samo turizam nego i ozbiljna industrijska proizvodnja, a ukupni rezultat je bolji život zajednice«, istaknuo je.