Podaci DZS-a

Iako često čujemo samohvale o nikad manjoj nezaposlenosti, broj zaposlenih u industriji je nastavio padati

Hina

Ivica Galovic/PIXSELL

Ivica Galovic/PIXSELL

Broj zaposlenih najviše je porastao u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 8,2 posto te u proizvodnji pića, za 2,5 postoUkupan broj zaposlenih osoba u industriji u travnju je pao za 0,4 posto u usporedbi s ožujkom te za 0,9 posto prema travnju lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini pao za 0,4 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,2 posto.


Istodobno je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju ostao na istoj razini.
U sklopu prerađivačke industrije najviše je pao broj zaposlenih u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 6,3 posto te u tiskanju i umnožavanje snimljenih zapisa, za 4,2 posto.


Istodobno je broj zaposlenih najviše porastao u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 8,2 posto te u proizvodnji pića, za 2,5 posto.


Na godišnjoj razini, u travnju prema istom mjesecu lani, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju je pao za 2,4 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,9 posto.


U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 17,7 posto te u proizvodnji tekstila, za 10,7 posto.


Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 19,4 posto, proizvodnji električne opreme, za 14,3 posto te u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 6,9 posto.


Broj zaposlenih u industriji u prva četiri mjeseca ove godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 0,3 posto.


Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do travnja 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. manja je za 1,9 posto.