REKORDI

Hrvatski turizam ponovo pobjednik na Mediteranu: “Svi mi govore koliko su ljubomorni na nas”

Tihana Tomičić

Tomislav Fain / Foto Sergej Drechsler

Tomislav Fain / Foto Sergej Drechsler

Čak i mediteranske zemlje čudile su se kako smo to postigli, komentirao je Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencijaČak 600 tisuća eura Ministarstvo turizma osiguralo je za suradnju s putničkim agencijama kao destinacijskim menadžment kompanijama te razvoj turizma na dosad turistički nerazvijenim područjima, objavila je danas ministrica turizma Nikolina Brnjac na skupštini Udruge hrvatskih putničkih agencija.


Ministrica Brnjac izjavila je i kako je po financijskim pokazateljima ova turistička godina uspjela premašiti rekordnu 2019. godinu, dok su podaci o dolascima i noćenjima gotovo dostigli tu pretpandemijsku godinu.


Rast dolazaka


– Više ne govorimo o sezoni, nego o turističkoj godini jer nam je cilj cjelogodišnji, održivi turizam, kaže Brnjac, dodajući da je nedavno predstavljena strategija upravo na glasanju u Saboru, i očekuje se da dobije vrlo široku podršku za razvoj sektora do 2030. godine.
– Cijeli sektor je prepoznao važnost smjera održivosti jer će time turizam biti i konkurentniji. Već smo u puno segmenata turizma održivi, ali sada se to diže na višu razinu, i obuhvatit će sve segmente, kao i planiranje i upravljanje turizmom, »business intelligence« rješenja i drugo.


I sada prvi put imamo izravnu povezanost nove strategije s više povezanih izvora financiranja, i vjerujem da će i javni i privatni sektor uz sredstva iz NPOO-a to znati iskoristiti. Natječaj za ta sredstva je u tijeku, rok je do veljače, zanimanje je veliko, a i prijave već stižu, kaže Brnjac.


Foto Marko Lukunic/PIXSELL


Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain kaže da su se agencije nakon ere korone, potpuno oporavile.


– Na ovoj skupštini zadnji put spominjem pandemiju, i vrijeme je da je napokon zaboravimo. Ta era je prošla, a zahvaljujući mjerama Vlade, uspjeli smo je i preživjeti.


Da nije bilo mjera, na ovoj skupštini ne bi nas ni bilo, ili bi nas bilo desetak, a sada normalno poslujemo, poručio je Fain.


Broj agencija umreženih u ovu udrugu je 230, i sve bilježe i rast dolazaka u Hrvatsku, ali i rast putovanja hrvatskih građana na daleke destinacije, kao i sada u Katar, kao i dobre podatke o odlascima na skijanje u ovoj zimskoj sezoni.


On je informirao skupštinu i o nedavnom sastanku ECTAA-e (Europskog udruženja putničkih agencija) u Grčkoj, na kojemu su mu svi kazali da su »ljubomorni na Hrvatsku što je uspjela postići rezultate slične onima iz 2019.«, a to se po njemu nije dogodilo slučajno nego kao rezultat snažne suradnje javnog i privatnog sektora i u turizmu i šire.


Spremni za euro


– Čak i mediteranske zemlje čudile su se kako smo to postigli, a ulazak u eurozonu i Schengen tek će nam pomoći da u narednoj godini budemo još bolji, rekao je.


»Putničke agencije su za prelazak na euro spremne već odavno jer većinu posla već rade u eurima, i to je za nas normalno«, kaže Fain.


– Ako geopolitička situacija ostane kao sada i ne pogorša se ništa u svijetu, 2023. bi u Hrvatskoj mogla biti puno bolja turistička godina od 2022.


Međutim, važno je da Hrvatska i dalje unapređuje kvalitetu ponude i svakako zadrži omjer vrijednosti za novac jer će se i konkurencija više boriti za goste, poručio je Fain.


Direktor HTZ-a Kristjan Staničić iznio je pak nove podatke po kojima je do sada ove godine u Hrvatskoj dostignuto 96 posto noćenja iz 2019., s ukupno 104,3 milijuna noćenja, dok je samo u prosincu do sada ostvareno 98 posto noćenja iz prosinca 2019.


– Vjerujemo da će turizam uz adventska događanja i Novu godinu u prosincu dostići rezultate iz istog mjeseca 2019., što je odlično. Hrvatska je ponovo pobjednica na Mediteranu s najvišim postotkom rasta i dostignutih noćenja iz 2019., istaknuo je Staničić.


Gradovi imaju vremena do 2024. za pripremu gradnje stadiona


Kroz novi Zakon o sportu napravljena je podloga za gradnju novih sportskih građevina od nacionalnog interesa, a sad je na HNS-u, HOO-u i drugim udrugama da zajedno s nama iz Ministarstva pripreme listu koje su to građevine koje ulaze u te kriterije.


Gradovi imaju vremena do 2024. pripremiti elaborate, ishodovati građevinske dozvole i srediti svu ostalu dokumentaciju za prijavu na taj natječaj.


Sredstva su osigurana, iz proračuna su, i nadamo se da će se što više gradova javiti, kazala je ministrica Nikolina Brnjac na pitanja o obnovi postojećih i gradnji novih stadiona, što je najaktualnija tema s obzirom na uspjeh Hrvatske na SP-u u Kataru.


– Oni su naši prvaci, bez obzira na ishod u subotu, i ja im čestitam, kazala je o Vatrenima, dok je na pitanja o ulaganju u amaterski sport kazala kako su u proračunu za 2023. skoro triput povećana sredstva za amatere, i ukupno je osigurano pola milijarde eura ulaganja u sport.