BAT

Hrvatski duhani u novu sezonu idu s povećanjem proizvodnje: “Interes je velik”

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

Hrvatski duhani su najveći otkupljivač duhana na području Podravine i SlavonijeHrvatski duhani, tvrtka iz sastava BAT grupacije, novu proizvodnu sezonu pokreće s ugovorenih 16 posto više hektara u odnosu na prošlu godinu, izvijestili su u utorak iz te tvrtke napominjući kako je interes proizvođača velik.


Hrvatski duhani su najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije, a u ugovaranje nove proizvodne sezone krenuli su dva mjeseca ranije od uobičajenog, te unatoč značajnim izazovima nastavka inflacijskog rasta troškova u proizvodnji i odustajanju staračkih domaćinstava od poljoprivredne proizvodnje, bilježe povećan interes ratara za proizvodnju duhana, navode iz tvrtke.


Tako nešto više od mjesec dana do formalnog kraja sezone ugovaranja već imaju ugovoreno 16 posto više hektara u odnosu na prošlu godinu. Povećani interes poljoprivrednika za duhan ove godine, kako pojašnjavaju iz tvrtke, posljedica je prvenstveno činjenice da je proizvodnja duhana jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, za što je, ističu, zaslužan BAT.
Siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, ali i fokus BAT-a na održivost proizvođača, osiguravaju kooperantima u sustavu Hrvatskih duhana kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost, istaknuli su iz tvrtke.


Napominju također kako otkupna cijena kontinuirano raste te je u protekle dvije godine povećana više od 50 posto. Navode pritom da otkupna cijena duhana nije podložna oscilacijama poput žitarica i drugih ratarskih kultura.


“Iza nas su izazovne godine značajnog povećanja troškova proizvodnje, ali i vremenskih nepogoda koje su najveći krivac za pad proizvodnje duhana. No, ono što je važno je da smo sve te izazove uspješno prošli zajedno s našim kooperantima te smo dokazali da proizvodnja duhana ima budućnost u Hrvatskoj”, istaknula je predsjednica uprave Hrvatskih duhana Aleksandra Grigić.


Kazala je kako žele povećati proizvodnju duhana ne samo u Podravini i Slavoniji već i u drugim krajevima Hrvatske, a interes proizvođača ove godine ih ohrabruje.


Ponosni su, kako je rekla, što proizvođači prepoznaju da je njihov fokus dugoročna održivost i profitabilnost proizvođača.


“Činjenica da smo to uspjeli osigurati u vrlo izazovnom razdoblju iza nas, najbolji je dokaz da proizvođači mogu imati povjerenja u nas u svakoj situaciji”, istaknula je Grigić.


Iz Hrvatskih duhana u priopćenju navode kako je rast ugovorenih površina posljedica povećanja površina pod duhanom kod postojećih proizvođača, ali i povećanog interesa novih poljoprivrednika koji su se bavili drugim ratarskim kulturama, za proizvodnju duhana.


Ugovaranje nove sezone, kako su kazali, prati i velik broj upita ratara za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju – od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani ubrano oko 60 posto površina.


Rukovoditelj proizvodnje u Hrvatskim duhanima Igor Švarc je rekao kako su s ugovaranjem nove sezone počeli dva mjeseca ranije nego lani, jer su i na taj način htjeli pokazati proizvođačima da su proaktivni i da im i ove godine nude nastavak rasta otkupne cijene i stabilnost u proizvodnji. Švarc vjeruje kako je to važna poruka u poljoprivredi u ovim dosta izazovnim godinama.


Kazao je i kako nastavljaju i s investicijama vezanima uz podizanje produktivnosti proizvodnje duhana kroz različite mjere, a posebice je naglasio važnost podrške njihovih agronoma na terenu, koji su prošle sezone, u suradnji s poljoprivrednicima, unatoč lošim vremenskim uvjetima pomogli ostvariti jako dobre prinose.