Potpisan sporazum

Hrvatska domaćin II. Svjetskog kongresa sportskog turizma

Alenka Juričić Bukarica

Održat će se 26. i 27. travnja 2023. u ZadruMinistrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je u Madridu s generalnim tajnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikashvilijem potpisala Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Svjetske turističke organizacije u vezi s održavanjem II. Svjetskog kongresa sportskog turizma.


Naime, II. Svjetski kongres sportskog turizma održat će se 26. i 27. travnja 2023. u Zadru, koji je, kako su priopćili iz Ministarstva turizma i sporta, izabran upravo radi svoje bogate sportske tradicije te turističke ponude, a okupit će više od 300 međunarodnih sudionika iz područja turizma i sporta.


– Iznimno nam je zadovoljstvo što će Hrvatska biti domaćin ovako važnog međunarodnog događaja te zahvaljujem Svjetskoj turističkoj organizaciji na izvrsnoj suradnji.
Sportski turizam jedan je od najbrže rastućih posebnih oblika turizma te ga je Ministarstvo u svojim strateškim aktivnostima prepoznalo kao predvodnika razvoja turističkih destinacija.


U Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine, istaknuli smo sportski i aktivni turizam kao važan potencijal za razvoj cjelogodišnjeg i teritorijalno uravnoteženijeg turizma, kazala je tom prilikom Brnjac dodajući i kako je Hrvatska do sada ugostila brojne međunarodne sportske događaje, ali i brojne sportske ekipe, stoga je ovaj Kongres izvrsna prilika za još bolje pozicioniranje u pogledu sportskog turizma.


Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) koji je također nazočio potpisivanju sporazuma, ukazao je, pak kako Hrvatska kao destinacija može poslužiti kao odličan primjer razvoja sportskog turizma.


– Povjerenje Svjetske turističke organizacije, koja je odabrala Hrvatsku za domaćina i suorganizatora ovako značajnog i velikog međunarodnog skupa, potvrđuje status i ugled naše zemlje kao kvalitetne turističke, ali i sportske destinacije.


Zemlja smo s velikim turističkim i sportskim postignućima te smo kao takvi idealan domaćin koji će, siguran sam, opravdati ukazano povjerenje te zajedno s partnerima pripremiti kvalitetan, bogat i zanimljiv program za brojne međunarodne sudionike kongresa.


Ovo domaćinstvo je ujedno i prilika za dodatnim isticanjem i promocijom cjelokupne hrvatske turističke ponude, posebice sportskog dijela ponude koji danas predstavlja jedan od najbrže rastućih segmenata u turizmu, zaključio je Staničić.