Nove navike

Hrvati sve više vole plaćati karticama, čak i manje iznose računa. Beskontaktnih transakcija 76 posto više nego godinu prije

Aneli Dragojević Mijatović

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Broj beskontaktnih transakcija porastao je od ožujka do listopada prošle godine za oko 76 posto u odnosu na 2019., a vrijednost transakcija veća je za 161 postoIako građani Hrvatske uobičajeno preferiraju fizičku kupovinu i gotov novac kao najzastupljeniji oblik plaćanja usluga i robe u maloprodaji, pandemija, ali i potres u Zagrebu i okolici, ostavili su traga na navikama potrošača u smislu ubrzavanja stope rasta online kupnje i udjela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu, priopćila je Hrvatska narodna banka.


Tako se u razdoblju od ožujka do listopada 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. broj online transakcija povećao za oko 34 posto, a vrijednost tih transakcija za približno 38 posto, navodi se u novom HNBlogu »Utjecaj pandemije COVID-19 na navike plaćanja u RH« Tomislava Mišića, direktora Direkcije za nadzor platnog prometa u HNB-u.


Nadalje, udio kartičnih plaćanja u ukupnom broju fiskaliziranih računa u cijeloj 2020. iznosio je oko 21 posto, što je za pet postotnih bodova više u odnosu na 16 posto udjela u 2019.
U prethodnim godinama prosječni godišnji rast tog udjela iznosio je po dva postotna boda. Udjel vrijednosti transakcija kartičnih plaćanja u ukupnoj vrijednosti fiskaliziranih računa povećao se pak s 44 posto na 46 posto u 2020. Autor napominje kako ti podaci potvrđuju da građani sve više počinju upotrebljavati kartična plaćanja i za manje iznose računa.


Pandemija je utjecala i na promjenu navika pri obavljanju kartičnih plaćanja pa je tako broj beskontaktnih transakcija u razdoblju od ožujka do listopada u 2020. porastao za oko 76 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., dok se vrijednost transakcija povećala za približno 161 posto. Broj kontaktnih transakcija u 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. pao je za oko 29 posto, a vrijednost transakcija za otprilike devet posto.