Zalog za reforme

Glas poduzetnika: Nekim političkim strankama iskonske reforme nisu cilj

Glas poduzetnika traži od stranaka da se obvežu na reforme

Glas poduzetnika traži od stranaka da se obvežu na reforme

Pozitivan odgovor Glas poduzetnika u cijelosti je dobio od Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Mosta, Fokusa, HSLS-a, stranke Pametno i Stranke Ivana Pernara.Udruga Glas poduzetnika priopćila je u nedjelju da HDZ, IDS, Reformisti te stranka Bandić Milan 365 nisu odgovorili na njihov zalog o provođenju radikalnih reformi, poručivši da nekim strankama očito iskonske reforme nisu cilj.


Iz Glasa poduzetnika kažu kako je na njihov zahtjev na formalnu obvezu – da će napraviti radikalne reforme u poreznoj politici, ukinuti parafiskalne namete, osigurati transparentnost javnih financija, smanjiti rashodovnu stanu proračuna konkretnim mjerama, reformirati pravosuđe i redefinirati ulogu Državnog inspektorata – odgovorilo 12 stranaka, no ne i najveća, HDZ, kao ni BM365, IDS i Reformisti.


Napominju kako iz HDZ-a uopće nisu odgovorili na njihov upit, što smatraju očekivanim.
SDP je, pak, odgovorio u ime RESTART koalicije s dugim dopisom na jedanaest stranica u kojem nabrajaju sve svoje prijedloge, a od zahtjeva udruge podržavaju prvi i šesti zahtjeva vezanih uz poreznu reformu i redefiniciju uloge Državnog inspektorata.


Ostale prijedloge podržavaju djelomično u skladu sa njihovim programom, stoji u priopćenju. HNS je na sve zahtjeve odgovorio pozitivno, osim na onaj vezan uz ukidanje parafiskalnih nameta.


Pozitivan odgovor Glas poduzetnika u cijelosti je dobio od Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Mosta, Fokusa, HSLS-a, stranke Pametno i Stranke Ivana Pernara.


Glas poduzetnika smatra kako je očito da nekim političkim strankama odgovara “status quo”.


“Njima iskonske reforme nisu cilj. Neke stranke su spremne na određene promjene ponukane uglavnom željom da pridobiju neodlučne glasače, ali najveće pitanje ostaje – možemo li uopće vjerovati političarima ili onima koji u politiku žele ući i kad nešto potpišu”, pitaju u priopćenju.


Poručuju i kako svim strankama koje su potpisale ‘pledge’ kao zalog daju pravo na korištenje termina Hrvatska 2.0, umjesto onih dosadašnjih “reforme” ili “promjene”. To se odnosi na stranke koje predizborno nisu i neće koalirati sa strankama koje pledge (zalog) nisu podržale.


“Ako na listama tih stranaka budu članovi Udruge Glas poduzetnika, a koji su bili članovi udruge i prije ove objave, iza njih stojimo i podržat ćemo ih imenom i prezimenom. Za kraj pitam se je li stranke koje već 30 godina vode glavnu riječ u hrvatskoj politici zaista ne žele Hrvatsku 2.0“, zaključio je predsjednik udruge Hrvoje Bujas.