Prestanak proizvodnje na Škurinjama

FOTO Tužna slika iz pogona PIK-ove mljekare. Traje demontiranje strojeva u Tonki

Vijest o zatvaranju PIK-ove mljekare, nakon 75 godina tradicije proizvodnje mlijeka i kvalitetnih mliječnih proizvoda, iznenadila je mnogeRIJEKA – Nakon što je Mljekara Tonka na Škurinjama ugasila svoje pogone i prekinula proizvodnju, započelo je njezino rastavljanje.
Vijest o zatvaranju PIK-ove mljekare, nakon 75 godina tradicije proizvodnje mlijeka i kvalitetnih mliječnih proizvoda, iznenadila je mnoge Riječane te je naišla na veliki broj reakcija.


Ipak, od objavljivanja vijesti do danas nije se dogodilo ništa što bi utjecalo na promjenu stanja, te je uslijedilo ono neizbježno. Rastavljanje pogona započelo je prije nekoliko dana, a od bivših radnika mljekare zaprimili smo i fotografije koje svjedoče o tužnoj sudbini i gašenju jedine mljekarske industrije u Primorsko-goranskoj županiji te kraju još jednog u nizu uništenih pogona našega kraja.


Podsjetimo, uz nedostatak domaće sirovine, među razlozima zatvaranja Mljekare Tonka jesu i povećani troškovi proizvodnje, cijene energenata i sirovina te skupe investicije potrebne za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutačnom postrojenju. Razloge nam je naveo i sam direktor tvrtke PIK Rijeka Gino Pastorčić prije desetak dana, dodajući pritom i činjenicu da prerađivačkoj industriji nije mjesto u gradu, kao i to da Škurinje, koje su nekada bile periferija grada, danas to više nisu.
Naime, na širem području ovog riječkog kvarta djeluju najpoznatiji trgovački lanci, a neslužbeno se spominje kako bi u prostor mljekare mogao ući još jedan trgovački lanac, međutim službenu potvrdu te informacije nismo dobili.