Investicije

Fortenova u dvije godine namjerava investirati 225 milijuna eura. Najveće ulaganje u tvornicu ulja u Srbiji

Jagoda Marić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Ulaganje u novu liniju na kojoj će se u Jani puniti bezalkoholna pića vrijedno je 11,5 milijuna eura, a najveća investicija je ona od 29,3 milijuna eura u tvornicu ulja DijamantZAGREB – Fortenova grupa, nekadašnji Agrokor, najavila je da će u sljedećoj godini investirati 130 milijuna eura u proizvodne i maloprodajne kapacitete. Uz 125 milijuna eura, koliko su bila njihova ovogodišnja ulaganja, iz Fortenova grupe pohvalili su se jučer iz pogona Jane u Gorici Svetojanskoj, investicije im se u dvije godine penju na 255 milijuna eura.


Upravo je ulaganje u novu aseptičku liniju na kojoj će se u Jani puniti osvježavajuća bezalkoholna pića, vrijedno 11,5 milijuna eura, jedno od najvećih pojedinačnih kapitalnih ulaganja Fortenova grupe. Ipak, najveća pojedinačna investicija je ona od 29,3 milijuna eura u tvornicu ulja Dijamant u Srbiji. Najavili su iz Fortenove i ulaganje u novu klaonicu u PIK-u Vrbovec, na što će potrošiti 8,2 milijuna eura. Od ovogodišnjih ulaganja ističu preuzimanje osječke mljekare, povećanje kapaciteta za proizvodnju ketchupa u Zvijezdi, te preuzimanje istarskog maloprodajnog lanca Miracolo. Uz to, ukupno je otvoreno 45 novih prodajnih mjesta, a Konzum je u ovoj godini postao prvi maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj u kojem je moguće plaćati kriptovalutama.


Lanac aktivnosti


– Fortenova grupa u dvije godine u gospodarstva regije ukupno investira više od 255 milijuna eura. Podizanje naše investicijske snage bio je jedan od najvažnijih ciljeva cijelog lanca aktivnosti koje smo odradili unatrag dvije i pol godine. Doveli smo kompaniju do prihvatljive razine zaduženosti i omogućili joj ulaganje u razvoj temeljnih biznisa, a ujedno smo ostvarili izvrsne poslovne rezultate, kazao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.
On očekuje da se s planiranim daljnjim razduživanjem već u idućoj godini investicijski potencijal Fortenova grupe podigne na razinu do 200 milijuna eura, a kaže i da su u toj kompaniji razradili plan koji bi maloprodaji trebao donijeti otvaranje više od 200 novih ili obnovljenih maloprodajnih mjesta u cijeloj regiji i nove distribucijske centre, od kojih je najveći distribucijsko-logistički centar Mercatora u Ljubljani.
Sotiris Yannopoulos, izvršni direktor Fortenova grupe za prehranu, kazao je da su investicijski projekti u segmentu hrane i pića veći od 50 milijuna eura i da su usmjereni na dodatno jačanje liderske pozicije njihovih brendova te istovremeno proširenje portfelja proizvoda Fortenova grupe.


Širenje prisutnosti


– Ta ulaganja također na opipljiv način pokazuju novu usmjerenost naših kompanija prema održivijem i efikasnijem poslovanju. Povećanje proizvodnih kapaciteta predstavlja osnovu za širenje naše regionalne prisutnosti ulaskom na nova tržišta i u nove kategorije, čime se iz temelja poboljšavaju konkurentske prednosti svih naših kompanija, rekao je Yannopoulos.


Fortenova je jučer predstavila i rezultate poslovanja za razdoblje od siječnja do rujna ove godine i prema njima je ukupni konsolidirani prihod Grupe 54 posto veći nego u istom razdoblju i iznosio je 22 milijarde kuna. Dobit prije oporezivanja i amortizacije porasla je za 29 posto i iznosila je 1,7 milijardi kuna. Iz Grupe su se pohvalili i time da je dodatno narastao i profit pa je u devetomjesečnom poslovanju ostvarena neto dobit od 1,3 milijarde kuna. Lani je u istom razdoblju zabilježen gubitak.


– Krajem rujna Grupa je na računu imala 2,5 milijardi kuna u novcu i novčanim ekvivalentima, a uslijed značajnog smanjenja duga zbog prodaje segmenta Zamrznute hrane omjer zaduženosti smanjen je na 4,2 puta, poručuju iz Fortenove grupe. To znači da je omjer njihove zaduženosti i dobiti prije oporezivanja sada 4,2, što bi im trebalo osigurati i povoljniju otplatu kredita.