Opada optimizam

Europska komisija upozarava da je ozračje u hrvatskom gospodarstvu pogoršano

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Najviše su u kolovozu pogoršana očekivanja u maloprodajnom sektoru, čiji je indeks potonuo za 5,8 bodova, na 3,6 bodova.Ozračje u hrvatskom gospodarstvu u kolovozu je pogoršano u usporedbi s mjesecom ranije, pogođeno slabijim očekivanjima u maloprodaji, industriji i uslugama, a raspoloženje je nešto slabije i u Europskoj uniji u cjelini, pokazalo je u četvrtak redovno mjesečno izvješće EK.


Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj u kolovozu je smanjen za 1,7 bodova, na 110,7 bodova. U srpnju je bio uvećan za 0,2 boda.


Najviše su u kolovozu pogoršana očekivanja u maloprodajnom sektoru, čiji je indeks potonuo za 5,8 bodova, na 3,6 bodova.
Prigušen je i optimizam poslovnih čelnika u sektoru industrije, čiji je indeks smanjen za 3,6 bodova, na 5,1 bod. Slično raspoloženje zabilježeno je i u uslužnom sektoru, uz pad indeksa za 3,4 boda, na 16,8 bodova.


S druge strane, znatno je poboljšano raspoloženje u građevinskom sektoru, uz skok indeksa za šest bodova, na 20,6 bodova.


Blago je pak poboljšano raspoloženje među potrošačima u odnosu na mjesec ranije, što se očituje u porastu indeksa za 0,8 bodova, na minus 4,5 bodova.


Blago pogoršanje u EU


Na razini Europske unije ESI je u kolovozu pao za dodatnih 0,6 bodova, na 101,4 boda. Time je od lipnja u silaznoj putanji, pokazuje izvješće Komisije.


Najviše su pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u uslugama i maloprodaji, očitovana u klizanju indeksa za 2,5 bodova odnosno 2,3 boda.


Slijede potrošači čije je raspoloženje također pogoršano u odnosu na srpanj. Vrijednost indeksa pritom je pala za 1,1 bod.


Izuzetak je tek industrija gdje je raspoloženje poboljšano, uz rast pripadajućeg indeksa za 1,5 bodova.


U građevinarstvu ozračje je ostalo nepromijenjeno u odnosu na srpanj.


Među vodećim gospodarstvima EU-a koja nisu u eurozoni, u Velikoj Britaniji indeks ESI smanjen je za 1,8 bodova dok je u Poljskoj ostao nepromijenjen.


Neznatno poboljšanje u eurozoni


Indeks ekonomske klime u eurozoni blago je pak porastao u kolovozu, za 0,4 boda, na 103,1 bod.


Poboljšana su pritom očekivanja u industriji i maloprodaji, čiji su indeksi uvećani za 1,4 odnosno 1,2 boda.


Protuteža su pak bila slabija očekivanja u uslugama i građevinarstvu, očitovana u padu indeksa za po 1,3 boda.


Blago je pogoršano je raspoloženje među potrošačima čiji je indeks skliznuo za 0,5 bodova.


Među vodećim je gospodarstvima eurozone daleko najviše poboljšano raspoloženje u španjolskom gospodarstvu, uz rast ESI-ja za 1,9 bodova. Blago su pak poboljšana očekivanja u njemačkom gospodarstvu, iskazana u rastu ESI-ja za 0,4 boda. U Francuskoj su bila gotovo nepromijenjena u odnosu na srpanj.


Među pet vodećih samo je Italija bilježila pogoršanje, uz pad ESI-ja za 0,9 bodova.


Odvojeno izvješće EK pokazalo je poboljšanje i poslovne klime u eurozoni, uz skok pripadajućeg indeksa poslovne klime BCI za 0,22 boda, na 0,11 bodova.


Pritom su zamjetno poboljšane ocjene menadžera o proizvodnji u proteklom razdoblju ali i o izvoznim narudžbama. Očekuju također poboljšanje proizvodnje u predstojećem razdoblju, utvrdili su u Komisiji.