Obistinile se strahovi

Drvna industrija na koljenima: Narudžbe prerađivačima drva strovalile se za četvrtinu

Branko Podgornik

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Oscilacije na globalnim tržištima dovele su do smanjenja cijena za više od 20 posto te smanjenja narudžbi za 25 posto. Prerađivačima drva prodaja pada, pa su u prosincu u skladištima nagomilali zalihe 23 posto veće nego na kraju 2018. godineZAGREB – Usporavanje gospodarstva te izbijanje industrijske recesije u Europi i svijetu nanijelo je težak udarac drvnoj industriji u Hrvatskoj, posebice pilanama te proizvođačima energetskog drva. Njihov se položaj, kažu, u siječnju naglo pogoršao, jer su im se narudžbe strovalile za četvrtinu, a cijene za petinu. Zatražili su pomoć državnih tijela.


– Naši strahovi iz prosinca su se obistinili. Oscilacije na globalnim tržištima dovele su do trenutnog smanjenja cijena za više od 20 posto te smanjenja narudžbi za 25 posto, sa zabrinutošću je prošlog tjedna objavio Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.


Prerađivačima drva prodaja pada, pa su u prosincu u skladištima nagomilali zalihe 23 posto veće nego na kraju 2018. godine. »Doba konjunkture je iza nas, a hrast više nema poziciju zlatne sirovine«, upozoravaju. Tražeći pomoć države, Kavran je na prošlotjedni sastanak Klastera pozvao predstavnike Ministarstva okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Šumarskog fakulteta, kao i Hrvatskih šuma od kojih je Klaster zatražio smanjenje cijena od 15 posto za energetsko drvo. Ali ljudi iz Hrvatskih šuma nisu došli na sastanak, prvi put u četiri godine, žale se u Klasteru.
Međutim, tvornice namještaja zasad nemaju takvih glavobolja. Njihova je proizvodnja lani porasla, a zalihe u prosincu nisu im se bitno povećale. To pokazuje da se hrvatska drvna industrija treba s izvoza sirovine i poluproizvoda što brže preusmjeriti na finalne proizvode koji donose daleko veću zaradu.


Da je to ispravan put, potvrđuju i proizvođači namještaja Spin Valis, Prostoria, Mundus Viridis i Modul. Oni su sredinom siječnja na najznačajnijem europskom sektorskom sajmu, IMM Köln, napravili velik korak dalje – uz podršku Hrvatske gospodarske komore. Pojačali su promicanje novog, privlačnog namještaja i projekata za opremanje većih prostora, u čemu su im pomogli kvalitetni dizajneri, prema izvješću Komore.


Na takav zaokret drvnu industriju već godinama ohrabruju i državni dužnosnici, ali samo riječima.


Ivić Pašalić, predsjednik nadzornog odbora Mundus Viridisa – koji je također bio na sajmu u Kölnu – tvrdi da država ne daje nikakve sustavne potpore za »razvoj kvalitetnih prepoznatljivih i skupih dizajnerskih proizvoda«, što prema njegovu mišljenju »mora biti strateški cilj Hrvatske«.


– Ako želimo smanjiti izvoz poluproizvoda i drvne građe, onda se moraju donijeti dugoročne i održive mjere potpore proizvođačima koji se ohrabre za razvoj i investiranje u proizvodnju kvalitetnog, lijepog i skupog namještaja, zaključio je Pašalić.