Svjetska valutna tržišta

Dolar oštro pao, tržišta zabrinuta zbog napetosti između SAD-a i Irana

Hina

Reuters

ReutersNa svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna oštro pala jer je američka središnja banka poručila da bi uskoro mogla smanjiti ključne kamatne stope.


Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 1,2 posto, na 96,22 boda, blizu najniže razine u tri mjeseca


Pritom je američka valuta u odnosu na europsku oslabila 1,4 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1365 dolara, najvišu razinu u tri mjeseca.
U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara pao je, pak, 1,2 posto, na 107,30 jena, nedaleko najniže razine u pet mjeseci.


Pad američke valute posljedica je prilično jasnih signala Feda da bi uskoro mogao smanjiti ključne kamatne stope.


Naime, u srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili kamatne stope nepromijenjene, ali su iz priopćenja izostavili poruku koju su mjesecima ponavljali da će biti ‘strpljivi’ po pitanju prilagodbe kamata.


Umjesto toga, poručili su da će ‘djelovati prikladno’ kako bi održali rast gospodarstva, a signalizirali su i da bi do kraja ove godine mogli smanjiti kamate i za 0,50 postotnih bodova.


Zbog toga je vrlo vjerojatno da će Fed smanjiti kamate već u srpnju, a neki ulagači igraju na to da bi do kraja godine mogao smanjiti kamate i za 0,75 postotnih bodova.Japanska je valuta, pak, ojačala jer se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

A nesigurnost na tržištima zavladala je zbog rasta napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je Iran u četvrtak srušio američku bespilotnu letjelicu.


Iran je optužio SAD da je narušio iranski zračni prostor, što je Washington demantirao, ustvrdivši da je njegova letjelica bila u međunarodnom zračnom prostoru.Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je, pak, da je u četvrtak navečer u zadnji tren opozvao zračne udare na Iran kako bi spriječio velike ljudske gubitke. I euro je prošloga tjedna snažno ojačao prema dolaru, zahvaljujući iznenađujuće dobrim pokazateljima o poslovnim aktivnostima u Njemačkoj i Francuskoj u lipnju.Zbog toga su u drugi plan pali nagovještaji čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija da bi ECB mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

No, nastavi li se slabljenje gospodarstava, i ECB i Fed uskoro bi mogli uvesti poticajne gospodarske mjere.


»Fed ima veći manevarski prostor nego ECB, jednostavno zato što je dalje od donje granice kamatnih stopa. Zato okretanje dvije središnje banke ‘ekspanzivnoj’ monetarnoj politici neto pozitivno utječe na tečaj eura prema dolaru«, kažu analitičari Commerzbanke.