Američka valuta

Dolar oštro pao drugi tjedan zaredom, očekuje se novi rez kamata

Hina

Reuters

ReutersNa svjetskim je tržištima dolar oštro pao i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer se zbog gospodarskih rizika od širenja koronavirusa očekuje daljnje smanjenje kamata američkog Feda, premda ih je već prošloga tjedna oštro snizio.


Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 2,4 posto, na 95,88 bodova, najnižu razinu u otprilike godinu dana.


Pritom je tečaj eura prema dolaru ojačao 2,3 posto, na 1,1285 dolara, blizu najviše razine u osam mjeseci.
U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je, pak, 2,5 posto, na 105,35 jena, nedaleko najniže razine u šest mjeseci.


Najveći tjedni pad dolarova indeksa u posljednje četiri godine posljedica je pada prinosa na američke državne obveznice, zbog čega je splasnula privlačnost američke valute.


A pad prinosa uslijedio je nakon što je u utorak američka središnja banka neočekivano smanjila ključnu kamatnu stopu za 0,50 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto.


Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je nakon izvanredne sjednice čelnika središnje banke da američko gospodarstvo ostaje snažno, ali da bi širenje koronavirusa moglo u idućem razdoblju izazvati usporavanje rasta.


To je iznenadilo ulagače jer Fed još od financijske krize 2008. godine nije smanjio kamate izvan redovnih sjednica.


U međuvremenu, koronavirus širi se u svijetu brže nego u Kini. Broj zaraženih u više od 90 zemalja svijeta popeo se na više od 105.000, od kojih je oko 3.500 umrlo.


Mnoge zemlje poduzele su izvanredne mjere zbog širenja zaraze, dok su mnoge kompanije zatražile od zaposlenika da ne dolaze na posao ili da rade od kuće.


S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava.


Zbog širenja virusa, i sve više kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u nabavnim lancima i slabije potražnje.


Zbog toga ulagači očekuju da će Fed i na redovnoj sjednici 18. ožujka još jednom smanjiti kamatne stope za daljnjih 0,50 postotnih bodova.


Vjeruje se da će uskoro i druge najveće središnje banke u svijetu pratiti američku.


Australska središnja banka već je prije smanjila ključne kamate, a to je učinila i kanadska.


Poticajne mjere najavile su i japanske monetarne vlasti, a ulagači očekuju da će i Europska središnja banka (ECB) ići tim putem.


Ulagači vjeruju i da će kineske monetarne i fiskalne vlasti uskoro uvesti dodatne poticaje kako bi ublažile udar koronakrize na gospodarsku aktivnost.