Rast gospodarstva

Dobra vijest iz DZS-a: Promet gospodarstva narstao za 17,8 posto u odnosu na isti mjesec lani

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, izuzme li se veljača kada je pao za 7,7 postoUkupan je promet industrije u srpnju bio za 17,8 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na lipanj pao za 0,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u srpnju ove u usporedbi s srpnjem 2020. godine porastao je na domaćem tržištu za 15,7 posto, a na nedomaćem za 18,1 posto.


Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše je na godišnjoj razini porasla ukupna prodaja energije, za 91,7 posto.
Ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila je veća za 16,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 16,6 posto, kapitalnih proizvoda za 11,8 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,4 posto.


Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, izuzme li se veljača kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u ožujku za 11,7 posto, travnju 40,6 i svibnju 36 posto.


Promet industrije u prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao je za 16,7 posto, podatak je DZS-a.


Na mjesečnoj je razini promet industrije u srpnju pao za 0,5 posto, pri čemu je na domaćem tržištu povećan za 1,5 posto, a na nedomaćem je pao za 5,2 posto.


U srpnju je u usporedbi sa lipnjem prodaja kapitalnih proizvoda manja za 4,3 posto, energije za 2,5 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 1,3 posto, dok je prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 12,5 posto.