Potencijalni vlasnik u riječkom škveru

Danko Končar otpušta od 1000 do 1500 trećemajaca?

Orjana Antešić

Situacija na svjetskom tržištu je iznimno teška, objasnio je Končar. Prema sadašnjem stanju zaposlenosti, elaborirao je Končar, u riječkom brodogradilištu višak je od 1.000 do 1.500 radnikaRIJEKA Danko Končar na susretu sa sindikalcima »3. maja« u subotu poručio je kako nema novih i sigurnih poslova koje bi kao potencijalni budući vlasnik donio sa sobom i tako zaposlio kapacitete riječkog škvera.


Situacija na svjetskom tržištu je iznimno teška, objasnio je Končar. Prema sadašnjem stanju zaposlenosti, elaborirao je Končar, u riječkom brodogradilištu višak je od 1.000 do 1.500 radnika. I tu staje svaka sličnost u tome kako su predstavnici sindikata i radnika shvatili Končarevo izlaganje.


I dok glavni povjerenik većinskog Sindikata metalaca (SMH) Juraj Šoljić ovu Končarevu izjavu tumači kao generalnu, u njegovom pokušaju da dočara nimalo lagodnu situaciju s novim poslovima, njegov kolega iz Sindikata Istre i Kvarnera (SiK) Vedran Sabljak shvatio ju je krajnje ozbiljno, baš kao i predsjednica Radničkog vijeća »3. maja« Nada Jelinić-Starčević.
– Pitam se koja je to država toliko luda da vraća i sanira dugove »3. maja«, i to njegovom imovinom ako će se na kraju pokazati da je toliki višak ljudi?!


Gospodin Končar vrlo je jasno rekao kako nema novih poslova na vidiku, a ako i bude to neće biti u bliskoj budućnosti. Zašto onda država upliće Končara osim ako se na taj način ne misli riješiti poduzeća kojima ne zna upravljati, upitala se nakon sastanka Nada Jelinić-Starčević.   


Juraj Šoljić, Končareve procjene o višku zaposlenih smatra kao usputnu ilustraciju i podsjeća da je u programu restrukturiranja »3. maja« jasno zavedena brojka o budućih 1.900 zaposlenih što bi bilo oko petstotinjak manje nego sada.


Kako doznajemo, Končar je na sastanku spominjao njemačkog partnera s kojim bi trebao razgledati pogone Peškere na otoku Krku i mogućnosti koje taj izdvojeni pogon nudi za izradu dijelova temelja za vjetroelektrane.


S Dankom Končarom se u »3. maju« na sat vremena susreo i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Danko Končar dao je naslutiti kako ozbiljno razmišlja o restrukturiranju i svojim ulaganjima u brodogradnju, prvenstveno u »3. maj«, bilo je sve što je riječki gradonačelnik mogao reći nakon sastanka.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u nedjelju, 11. ožujka, 2012.