Krizna godina

Crikvenički Jadran lani je imao 45 posto manje noćenja

Alenka Juričić Bukarica

Prošlu je godinu Jadran zaključio s oko 73,3 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je za trećinu manje u odnosu na pretkriznu 2019. godinu. Rashodi su iznosili oko 116,6 milijuna kuna, odnosno dva posto više nego godinu ranije, najviše zbog povećane amortizacijeCRIKVENICA – Crikvenički Jadran prošlu je godinu zaključio s oko 73,3 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je za trećinu manje u odnosu na pretkriznu 2019. godinu. Ako se izuzmu potpore, riječ je o padu od 39 posto.


Pri tome su prihodi od prodaje s 98,5 milijuna kuna u 2019. pali na 60 milijuna kuna u prošloj godini. Istovremeno su ostvareni rashodi u iznosu od oko 116,6 milijuna kuna ili dva posto više nego godinu ranije, s time da se najveće povećanje rashoda odnosi na povećanje amortizacije koja je u razdoblju od siječnja do prosinca 2020. godine iznosila 37 milijuna kuna, što je za 119 posto više od amortizacije ostvarene u istom razdoblju 2019. godine.


U Jadranu naglašavaju da je osnovni razlog rasta amortizacije uvjetovan troškovima amortizacije objekata u najmu te početkom obračuna amortizacije za nove investicije završene u 2020. godini. Naime, crikvenička je tvrtka u 2020. godinu ušla s novim kapacitetima, i to hotelom Lišanj s ukupno 169 smještajnih jedinica i Garden Palace Resortom u Umagu s ukupno 109 smještajnih jedinica, što predstavlja fizički rast od 15 posto. Dodajmo i to da je cijela grupacija lani imala prihod od 84 milijuna kuna, što je pad od 40 posto.
Inače, u samom su Jadranu lani ostvarili oko 217 tisuća noćenja, odnono 45 posto manje nego 2019. godne. Unatoč teškoj godini, nisu stavili investicije na čekanje. Iako smanjenim intenzitetom, investicijski je ciklus nastavljen te je uloženo 54 milijuna kuna. Od realiziranih investicija u Jadranu ističu završetak investicije u bazenski kompleks, nove parcele i 13 novih mobilnih kućica u kampu Selce te investiciju u depadanse Slaven, koje su s postojeće kategorije »soba za iznajmljivanje« s dvije zvjezdice kategorizirane na hotel s tri zvjezdice.


Isto tako, lani je investirano i u hotel Alem Cluba Adriatic u iznosu od 6,3 milijuna kuna, čime su ispunjeni uvjeti za zadržavanje postojeće kategorizacije turističkog naselja na dvije zvjezdice, ali i stvoreni preduvjeti za buduće podizanje kategorije na tri zvjezdice. Inače, na dan 31. prosinca 2020. godine Jadran je imao 172 radnika, a Club Adriatic 55 zaposlenih.