Posjet

Ćorić oduševljen matuljskom tvrtkom Hug&Punch koja se bavi kavom: “Ovakve priče su potrebne Hrvatskoj”

Marina Kirigin

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Ovo je jedno fenomenalno iskustvo. Hug&Punch me oduševio, iskren je bio ministar Tomislav ĆorićMinistar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je Hug&Punch (H&P) SCA Premier Campus u Matuljima. U centru su ga dočekali voditelj projekta i degustator kave Nikola Žiganto te voditelj edukativnog centra i certificirani trener Domagoj Trusić te mu predstavili dosadašnje uspjehe svoje poduzetničke priče te planove za daljnji razvoj kulture uživanja u specialty kavi.


Naime, Hug&Punch je centar izvrsnosti za edukaciju i certificiranje specijalista za kavu po internacionalnim standardima koji ima za cilj pomicanje granica svijeta kave u Hrvatskoj s brendova na single origin kave.


600 kvadrata posvećeno kavi


Prostire se na 600 četvornih metara posvećenih samo kavi, unutar kojih osim kao edukativni centar, funkcionira i kao dobavljač sirove specialty kave s geografskim porijeklom te mikro pržionica.


Foto galerija: Ćorić posjetio matuljsku tvrtku Hug&Punch Foto: Mateo Levak
Pod etiketom Hug&Punch pokrenuta je i proizvodnja specialty kave. Osim Hug&Punch blendova kave, ponuda uključuje i tailor-made rješenja što HoReCa partnerima omogućava kreiranje vlastite mješavine kave uz nadzor stručnjaka, istaknuto je za posjeta ministra Ćorića.


– Ovo je jedno fenomenalno iskustvo. Hug&Punch me oduševio, doveo u situaciju da se zapitam jesam li ikada išta znao o kavi. Ove informacije koje sam ovdje dobio i neke spoznaje su me doista iznenadile.


Upravo ovakve priče su ono što Hrvatskoj treba, iskoraci u smislu najveće moguće kvalitete – rekao je Ćorić.


Kruna karijere zaljubljenika u kavu


Žiganto je naveo kako Hug&Punch postoji već gotovo četiri godine i predstavlja “krunu” karijere njegovog kolege Trusića i njega, prije svega velikih zaljubljenika u kavu. Upravo zato su, kaže, ovih 600 “kvadrata” posvetili isključivo kavi.


Foto Mateo Levak


Svakako jedan od značajnih segmenta njihove ponude čini edukacija barista i ugostitelja, a mjesečno kroz radionice prođe oko 15 ljudi. Uz to imaju i mikro pržionicu koja se bavi specialty kavama.


– Radimo ono što volimo. Naš centar je zamišljen kao edukativni centar i kao jedan svetionik Specialty Coffee Associationa, krovne organizacije za promicanje kvalitete kave koja je tu da informira javnost o nekim temeljnim znanjima kada je u pitanju kava.


Mislim da se puno toga promijenilo posljednjih godina, odnosno onako kako se mijenja u gastronomiji uopće, tako se promjenilo i u kavi. Globalno se dešava veliki bum, unazad 20 godina popularizacijom zanimanja bariste, specialty kava je zauzela čak i preko 20 posto cjelokupnog tržišta.


Foto Mateo Levak


U svjetskim metropolama vrlo rijetko ćete naići na komercijalnu kavu – rekao je Trusić.


Ministar posjetio i Uljanik


Ministar Ćorić u Matulji je stigao iz Pule, gdje je razgovarao sa predjednikom Uprave Uljanika i njegovim suradnicima.


– Uljanik se polako diže. Kao što znate, ugovoren je relativno malen brod, što je prvi iskorak u smjeru brodogradnje. Razgovarali smo o perspektivi, o nekim novim potencijalnim narudžbama i vjerujem da će slijedeći mjesec donijeti iskorak i u tom smjeru…


Država pomaže Uljaniku, izdali smo i jamstvo za kredit za izgradnju ove ribarice. Država će tu biti i dalje, ali prije svega država će tu biti za poticanje zdrave brodogradnje, brodogradnje koja je bazirane na tržišnim temeljima…


Foto Mateo Levak


 


Ono s čim sam upoznat ovo jutro je da je u Uljaniku u različitim segmentima poslovanja, odnosno njihovim djelatnostima, angažirano oko 200 radnika. To je baza s kojom se kreću dalje. Mi smo tu i biti ćemo tu kako za 3. maj tako i za Uljanik – rekao je Ćorić, a na pitanje novinara o mogućem ukidanju minusa na tekućem računu, odnosno njegovom smanjivanju, ministar Ćorić je rekao da ako se minusi smanjuju treba građanima/klijentima banaka dati dovoljno vremena.


– Nisam pratio taj slučaj od samog početka. Međutim, poslovanje banaka u Hrvatskoj u domeni je regulative HNB s jedne strane i s druge strane Ministarstva financija. Ono na čemu treba inzistirati je da ukoliko se ide u smjeru smanjenja minusa po tekućem računu da se građanima/klijentima ostavi dovoljno vremena za tu akciju.


Dakle, potpuno je neumjesno i u konačnici neprihvatljivo da do smanjenja ili potpunog ukidanja tih minusa dođe u nekom vrlo kratkom vremenskom roku. Ljudima treba ostaviti dovoljno vrmenena da se snađu i u konačnici te minuse iz opravdanog razloga umanje. Banke tu moraju biti fleksibilne ukoliko idu u tom smjeru – smatra Ćorić.