Ministar gospodarstva

Ćorić očekuje da će cijena goriva početi padati do kraja godine: ‘Smanjenje trošarina je isto jedna od opcija’

P. N.

Foto Marko Gracin / Davor Kovačević

Foto Marko Gracin / Davor Kovačević

Tvrdi da neki pokazatelji s mediteranskog tržišta pokazuju da bi do smanjenja cijena, odnosno do njihove stabilizacije, trebalo doći potkraj godineMinistar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” rekao je da bi bez Vladine uredbe cijena eurodizela danas bila 11,62 kune, a cijena eurosupera 95 bila bi 30-ak lipa više nego sada.


“Nećemo dopustiti daljnju eskalaciju cijena onoliko dugo koliko to budemo mogli kroz razne mjere održavati. Zbog toga kontinuirano analiziramo situaciju. Pred kraj ovoga razdoblja ćemo, ako to bude potrebno, izaći s daljnjim mjerama”, dodao je Ćorić.


Tvrdi da neki pokazatelji s mediteranskog tržišta pokazuju da bi do smanjenja cijena, odnosno do njihove stabilizacije, trebalo doći potkraj godine.
“Početkom iduće godine trebalo bi doći do nekog pada. Nadamo se tome. Upravo zbog toga smo odredili da u sljedećih nekoliko mjeseci budemo vrlo aktivni na tu temu”, izjavio je Ćorić i podsjetio da se nakon 30 dana uredba može produžiti i donijeti nove mjere.


“Vidjet ćemo u kojem smjeru ćemo ići. Sve će ovisiti o trenutačnom stanju i projekcijama za sljedeće razdoblje. Trošarine su, odnosno njihova promjena, isto jedna od opcija, ako dođe do daljnje eskalacije. Svjesni smo toga da je ova uredba otvorila na neki način opciju da se trošak, odnosno smanjenje cijene, prevali prije svega na stranu distributera, jednim dijelom na državni proračun, u kontekstu smanjenja prihoda od PDV-a. Međutim, nije naša intencija da to dovijeka bude samo na trošak distributera. Mi smo ovdje ocijenili da distributeri mogu podnijeti ovaj trošak, ali ako dođe do daljnjeg rasta nabavne cijene onda će se tu i Vlada morati nešto više žrtvovati, odnosno proračun, kazao je Ćorić za HRT.