Poskupljenja

Cijene hrane i dalje divljaju, izračunali smo koliko je život u Hrvatskoj poskupio u samo 30 dana

Jagoda Marić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Hrvatska bilježi najveću mjesečnu stopu inflacije od veljače 2013. godineU samo mjesec dana, od rujna do listopada, građanima Hrvatske život je poskupio za jedan posto, jer su toliko, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, porasle cijene dobara i usluga na mjesečnoj razini.


U odnosu na listopad prošle godine potrošačke cijene su porasle za 3,8 posto, što govori o nastavku ubrzavanja inflacije u Hrvatskoj. Najveća je to mjesečna stopa inflacije u Hrvatskoj od veljače 2013. godine.


U odnosu na listopad prošle godine, najviše su, kao i prethodnih mjeseci, rasle cijene u kategoriji prijevoza, za čak 12,2 posto, što je posljedica rasta cijena goriva za 24,9 posto godišnje.


Naftni derivati
U listopadu ove godine hrana je u prosjeku skuplja 3,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.


Najveći rast cijena bilježe ulja i masti, za čak 20,4 posto, ali snažan rast cijena događa se i kod mlijeka, sira i jaja koji su skuplji 5,2 posto, ali i kruha i žitarica koji su u prosjeku skuplji 5,3 posto.


Analitičari Raiffeisen banke (RBA) ističu da je rast stope inflacije iz mjeseca u mjesec posljedica prelijevanja cijena sa svjetskih robnih tržišta, rastuće domaće i inozemne potražnje, ali i konvergencije cijena prema europskom prosjeku, osobito kad su u pitanju usluge.


Navode da je prosječna inflacija u razdoblju od siječnja do listopada dosegnula dva posto.


Očekuju da bi do kraja godine inflacija trebala ostati na povišenim razinama i to uz nastavak pojačanih inflatornih pritisaka na cijene hrane koje će biti ključan generator rasta potrošačkih cijena u posljednjem tromjesečju.


To znači da se građani trebaju pripremiti da će do kraja godine rast potrošačkih cijena, kad je hrana u pitanju, ubrzavati.


– I dok je splet mjera monetarne politike u borbi protiv inflacije troškova razmjerno ograničen, Vlada je privremenu mjeru zamrzavanja cijene naftnih derivata s ciljem obuzdavanja inflatornih pritisaka sredinom studenog produljila za još 30 dana, s iznimkom cijena premium goriva koje više neće biti limitirane.


Uz to, barem za sada, do travnja 2022. godine, ne bi trebalo doći do rasta cijena plina kućanstvima, ističu analitičari RBA-a.


Visoka neizvjesnost


Oni vrhunac inflatornih pritisaka očekuju u prvom tromjesečju 2022. godine. To znači da bi cijene najviše trebale rasti u prva tri mjeseca sljedeće godine. Nakon tog kvartala u Hrvatskoj bi tek trebao poskupjeti plin za kućanstva.


Ipak, iz RBA-a očekuju smirenje inflacije u drugoj polovici 2022. godine, ali uz pretpostavku normalizacije globalnih lanaca opskrbe.


– Međutim, visoka razina neizvjesnosti, produljeni poremećaji na strani ponude i rastući troškovi transporta sugeriraju pojačane rizike da bi inflacija mogla biti viša od trenutnih očekivanja, upozoravaju iz RBA-a.


Procjene da bi se inflacija trebala ispuhati u 2022. i 2023. godini dolaze i iz europskih financijskih institucija, a potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić kazao je jučer da te procjene nisu u potpunosti, ali su barem dijelom umirujuće.


Podsjetio je da je Vladina projekcija kako će inflacija u ovoj godini biti 2,4 posto, a Hrvatske narodne banke 2,1 posto, te je dodao kako su za rast cijena uglavnom »krivi« vanjski utjecaji, poput rasta cijena energenata, sirovina, problema u opskrbi.


– Naši građani, posebice oni srednje i starije životne dobi, dobro pamte kakav problem može biti inflacija.


Svjesni smo da ona ne utječe jednako na one s nižim primanjima i one koji imaju iznadprosječna primanja, jer je građanima s nižim plaćama udio hrane i komunalija u plaći puno veći nego onima koji imaju iznadprosječna primanja, kazao je Marić.


Iako Vlada zasad, osim ograničavanja cijena goriva, nema u planu poteze koji bi ublažili utjecaj inflacije, Marić kaže da se svakodnevno prati i analizira situacija.