Crno zlato

Cijena nafte bilježi najveći tjedni pad još od početka lipnja, ulagači strahuju oko potražnje

Hina

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NLNa svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od lipnja, a posljedica je strahovanja ulagača u vezi potražnje, s obzirom na spori oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.


Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna pala 5,3 posto, na 42,66 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7,4 posto, na 39,77 dolara.


Najviše su, više od 3 posto, cijene nafte pale u petak, jer su ulagače zabrinuli podaci o usporavanju oporavka američkog tržišta rada.
Broj zaposlenih u kolovozu porastao je za 1,37 milijuna, nakon povećanja za 1,7 milijuna u mjesecu ranije, što je već drugi mjesec zaredom kako se rast broja novozaposlenih usporava.


To znači da je broj zaposlenih sada manji za 11,5 milijuna u odnosu na razine od prije pandemije, dok je stopa nezaposlenosti viša za 4,9 postotnih bodova i iznosi 8,4 posto.


Zbog toga analitičari kažu da bi se zastupnici u Kongresu morali što prije dogovoriti o novim fiskalnim mjerama za poticanje zapošljavanja.


„Nada u nove poticaje slabi, a ekonomska aktivnost mora se potaknuti kako bi se poduprla potražnja”, kaže John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital.


Trgovce je zabrinuo i podatak da je američka potražnja za benzinom pala u prethodnom tjednu na 8,78 milijuna barela dnevno, s 9,15 milijuna barela dnevno u tjednu ranije, a smanjena je i potrošnja ostalih derivata.


Potražnja za naftom u svijetu mogla bi ove godine zabilježiti pad za devet do 10 milijuna barela dnevno, kazao je prošloga tjedna ruski ministar energetike Aleksandar Novak.


I dok je potražnja slaba, OPEC i njegovi saveznici od kolovoza su povećali proizvodnju. Naime, prema dogovoru, od svibnja do srpnja njihova proizvodnja je bila smanjena za 9,7 milijuna barela dnevno ili oko 10 posto ukupne globalne ponude, a od kolovoza do kraja godine smanjenje će se kretati oko 7,7 milijuna barela dnevno.


U travnju su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godine. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim gospodarstvima, što je potaknulo oporavak gospodarskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.


No, prošloga su tjedna cijene nafte pale jer je oporavak globalnog gospodarstva usporen.