Vjerni gosti

Česi ne odustaje od Hrvatske, iz te zemlje će nam doći više gostiju nego rekordne 2019.!

Alenka Juričić Bukarica

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Očekuje se i velika popunjenost vlakova češkog RegioJeta na željezničkim linijama za Rijeku i SplitRIJEKA – Odlične turističke rezultate, možda čak i bolje nego 2019. Hrvatska može očekivati ove godine s češkog emitivnog tržišta. Zaključak je to s Hrvatskog dana u Pragu, dvodnevne manifestacije koja je u organizaciji Hrvatske trusitičke zajednice, odnosno Predstavništva u Češkoj, uz potporu Ministarstva turizma i sporta, u protekla dva dana u češkoj metropoli Hrvatsku stavila u prvi plan. Hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sastala se s potpredsjednikom Vlade Češke Republike Ivanom Bartošem te ministrom obrazovanja, mladih i sporta Petrom Gazdikom.


Centralni dio događanja održan je u kasnorenesansnoj palači Martinický palác, gdje je održana i svečana večera na kojoj su, uz hrvatsku delegaciju i predstavnike hrvatskog veleposlanstva na čelu s veleposlanicom Ljiljanom Pancirov, sudjelovali brojni vlasnici, direktori i predstavnici čeških turoperatora, agencija i turističkih udruga. Jučer je održana press konferencija, kao i sastanak s touroperatorima. Na pressici su o hrvatskoj turističkoj ponudi govorili ministrica Brnjac, Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Tomislav Fain, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te Nenad Nizić, predsjednik Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela Stories pri HGK-u. Na pressici je bilo više od 40 čeških novinara i predstavnika najpopularnijih medija, dok je poslovni i radni dio programa privukao 50-ak subjekata i partnera iz češkog turističkog sektora, među kojima su turoperatori Fischer i České kormidlo, češki prijevoznik RegioJet i brojni drugi.


Privući mlade


– Hrvatska je češkim turistima već tradicionalno jedna od omiljenih turističkih destinacija kojoj se uvijek rado vraćaju. Posebno nas veseli činjenica da češko tržište Hrvatsku sve više prepoznaje kao odmorišnu destinaciju i izvan ljetnih mjeseci čemu svjedoči podatak da je od početka ove godine ostvareno 98 posto dolazaka i 25 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Osim mora i prekrasne prirode, Hrvatska postaje destinacija dodane vrijednosti jer turistima nudi višu razinu iskustva, za čime su suvremeni češki turisti sve više u potrazi. Osim ponude koja im je već dobro poznata, kontinuirano razvijamo i segment luksuznog turizma. S obzirom na porast potražnje upravo tog segmenta turizma, na tržištu Češke u predstojećem razdoblju Hrvatsku želimo brendirati, između ostalog, i kao turističku destinaciju suvremenog luksuza, koja uz uobičajene oblike nudi personalizaciju aranžmana, vrednovanje doživljaja i emocija, kao i osobnog razvoja kroz komunikaciju s lokalnom kulturom i zajednicom, izjavila je ministrica Brnjac.

Češke novinare zanimalo je kakva su epidemiološka pravila u Hrvatskoj te hoće li se informacije o primjenama znati na vrijeme, ali i datum otvaranja Pelješkog mosta. Inače, češkim turistima za ulazak i nesmetano kretanje po Hrvatskoj potrebno je ove godine imati COVID-potvrdu, dakle, dokaz da su cijepljeni ili preboljeli COVID-19, pojašnjeno je.


Direktor HTZ-a Staničić kazao je da 60 posto čeških turista koji u Hrvatsku putuju na ljetni odmor dolaze s obitelji, dok Hrvatska u budućnosti želi zauzeti poziciju cjelogodišnje destinacije, bogate i raznolike ponude, kako na obali tako i na kontinentu, ali i kao destinacije koja privlači turiste različitih dobnih skupina, osobito mlade.
Održan je i radni dio programa na kojem su sudjelovali i predstavnici Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Grupacije Stories i Croatia Airlinesa, koji su predstavili i novu avioliniju uvedenu u ovoj godini na relaciji Prag – Split koja će prometovati svake subote od početka lipnja do kraja rujna.


Outdor ponuda


Tomislav Fain nakon sastanaka je kazao da je bilo i vrijeme da se na ovaj način Hrvatska predstavi na češkom tržištu, s obzirom na to da se radi o jednom od top pet najvažnijih emitivnih tržišta.


– Na ovaj smo način ipak pokazali poštovanje prema Češkoj i gostima koji nam stižu iz ove zemlje. Bez obzira na to što su i dalje glavni razlog dolaska čeških turista u Hrvatsku sunce i more, mi smo kao UHPA htjeli staviti naglasak na druge proizvode i ponudu, kazao nam je Fain te dodao da se partnerima u Češkoj jako zanimljivom pokazala outdor ponuda, a predstavljena je, primjerice, čak i ponuda hodočasničkog turizma. No, kazao je predsjednik UHPA-e, kolege u Češkoj iznimno dobro poznaju Hrvatsku kao destinaciju.


– Gotovo da bolje poznaju Hrvatsku od nas samih. Većina kolega koja je bila na sastanku govori hrvatski, što pokazuje koliko nas poštuju i cijene i koliko smo im važno tržište. Imali su odličan buking do početka rata u Ukrajini. Kažu, bolji nego ikada. Sada je malo usporilo, ali su i dalje jako, jako zadovoljni, pogotovo oni koji su specijalizirani samo za Hrvatsku te se nadamo da će i ovaj naš posjet donijeti dodatni pozitivni PR i još više pobuditi interes za dolascima u našu zemlju, zaključio je Fain.


Velika konkurencija


Da je Hrvatska jedna od omiljenih inozemnih destinacija Čeha, što pokazuje turistički promet ostvaren tijekom posljednjih godina, pri čemu je njihova vjernost posebice izražena tijekom posljednje dvije i pandemijom obilježene godine, naveo je i Dubravko Miholić, direktor Predstavništva HTZ-a u Češkoj, dodavši da Česi sve više traže smještajne objekte više kategorije u hotelima i kampovima, s time rast interesa bilježe i hrvatske kontinentalne destinacije. A većina Čeha u Hrvatsku i dalje dolazi vlastitim automobilom.


– Česi su lani ostvarili više od pet milijuna noćenja, što predstavlja odličnih 97 posto rezultata iz rekordne 2019. To potvrđuje da smo se na ovom tržištu vrlo brzo oporavili, dok ove godine, s obzirom na izvrsne najave, očekujemo još bolje rezultate, pa i rast turističkog prometa, odnosno potpun oporavak i povratak na pretpandemijske trendove, zaključio je Miholić. Direktor HTZ-ova predstavništva u Pragu kazao je da ne treba očekivati veliki broj čeških gostiju za predstojeći Uskrs, kao i da se najveći dolasci očekuju u srpnju i kolovozu. Ukazao je i na jačanje konkurencije navodeći da su Hrvatskoj najveći konkurenti Grčka, Italija, Španjolska, ali i Slovačka, Austrija te Njemačka u koje bi Česi ove godine mogli na odmor. Miholić je kazao da jake kampanje na češkom tržištu provode i Turska te Mađarska. Prema informacijama s Hrvatskog dana u Pragu i ove godine valja očekivati odličnu popunjenost vlakova češkog prijevoznika RegioJeta koji će ponovo imati željezničke linije za Rijeku i Split.