Ministar obrane

Anušić potpisao ugovor za isporuku prvog obalnog ophodnog broda

Portal Novi list, Hina

Zadovoljan je što su danas potpisali ugovor s Brodosplitom i što će za devet mjeseci imati prvi brodMinistar obrane Ivan Anušić potpisao je u četvrtak ugovor kojim je regulirano da će prvi od četiri ophodna broda koje gradi Brodosplit biti isporučen za devet mjeseci, priopćeno je iz tog ministarstva.


“Jedan od mojih prvih poteza kada sam postao ministar obrane bio je odlazak u Brodosplit i ponovno pokretanje dogovora o dovršetku i isporuci obalnih ophodnih brodova“, poručio je ministar Anušić.


Tomislav Debeljak i Ivan Anušić / Foto  MORH/ J. Kopi
Zadovoljan je što su danas potpisali ugovor i što će za devet mjeseci imati prvi brod. Tijekom dovršetka tog broda dogovorit će, dodao je završetak gradnje i dinamiku isporuke preostala tri broda.


Anušić je s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom potpisao ugovor o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova kojim je reguliran način završetka gradnje i novi rok isporuke za prvog broda.


Rok isporuke za prvi brod serije (NOV 541) je do kraja 2024. godine. Iz ministarstva navode da je taj brod 80 posto izgrađen, zbog čega se prvo pristupa dovršetku njegove gradnje.


Ugovorne strane usuglasile su se da se dodatkom ne mijena ukupna vrijednost osnovnog ugovora. Troškovi za završetak prvog broda, uključujući i troškove za vezanu opremu, iznose više od pet milijuna i 675 tisuća eura s PDV-om.


Usuglašeno je i da će se novim aneksom o izmjeni i dopuni ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova naknadno regulirati uvjeti gradnje i isporuke drugog, trećeg i četvrtog broda serije.


Debeljak je poručio kako se nada da će se kvalitetno rješenje dogovoriti i za drugi, treći i četvrti brod.


“Ponosan sam na Ministarstvo obrane, nas i hrvatsku državu što smo postigli kvalitetan dogovor za prvi brod”, rekao je Debeljak.