Novi život Jadrankamena

Američki investitor uplatio 7 milijuna dolara na račun tvrtke i time ispunio ključno obvezu dokapitalizacije iz stečajnog plana

P. N.

Foto: Pixsell

Foto: PixsellJadrankamen d.d. u stečaju iz Pučišća će nakon 8,5 godina trajanja stečajnog postupka, konačno dobiti novog vlasnika, a radnici svoja potraživanja.


Kao što je javnosti već poznato, krajem prošle godine na Skupštini vjerovnika Jadrankamena u stečaju na Trgovačkom sudu u Splitu zacrtana je nova perspektiva tvrtke prihvaćanjem ponude hrvatskog iseljenika Mile Grbića u ime tvrtke MRC Rock & Sand, LLC iz Kalifornije.


Kako u međuvremenu žalbi nije bilo, pa ni onih iz redova bivšeg vlasnika Brune Orešara i povezanih tvrtki, stečaj je i okončan, nakon čega je novi investitor trebao dokapitalizirati tvrtku u iznosu od 45 milijuna kuna.
Plan ulaganja američkog investitora u sljedeće četiri godine težak je 37 milijuna kuna. Što se tiče radnika, svi su, njih 255, bili za ovakav plan što ima logike jer uključuje i isplatu njihovih potraživanja u iznosu od 14,6 milijuna kuna koja će biti isplaćeni u tri rate.


Kako doznaje portal More, svoju ključnu obvezu uplate 45 milijuna kuna dokapitalizacije u stečajnom planu američki investitor je ispunio. Nakon što je tvrtka MRC Rock & Sand prije uplatila 4,4 milijuna američkih dolara, prekjučer je na račun Jadrankamena sjelo još 2,6 milijuna.