Inicijativa

Frizeri traže smanjenje PDV-a: Zaposlilo bi se više od 1000 ljudi, a državi deseci milijuna kuna u proračun

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Iz Inicijative poručuju kako bi smanjenjem PDV-a broj frizerskih salona porastao za 154 posto, a novozaposlenih bi bilo 1250, uz prihod od 68 milijuna kuna od uplate njihovih doprinosa.Frizeri su pokrenuli Inicijativu za uvođenje niže stope PDV-a od 13 posto na frizerske usluge, tvrdeći da će tako više salona biti motivirano širiti svoje poslovanje i ući su sustav PDV-a, što dugoročno donosi koristi za proračun i tu djelatnost.


Članovi Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge, u priopćenju u četvrtak iznose analizu koja pokazuje da bi smanjenje PDV-a u realističnoj varijanti donijelo frizerima kumulativni rast prihoda od oko 79 milijuna kuna u razdoblju od pet godina.


Iz Inicijative poručuju kako bi smanjenjem PDV-a broj frizerskih salona porastao za 154 posto, a novozaposlenih bi bilo 1250, uz prihod od 68 milijuna kuna od uplate njihovih doprinosa.
Po trenutnim propisima, frizerski saloni s godišnjim prometom do 300 tisuća kuna nisu u sustavu PDV-a, a čim prijeđu taj prag ulaze u sustav PDV-a i počinju ga plaćati u visini od 25 posto. Na taj način vlasnici salona koji žele razvijati svoje poslovanje, osim većih ulaganja, za posljedicu imaju i povećavanje cijena krajnjim potrošačima na usluge u njihovim salonima za 25 posto, kažu u Inicijativi.


Smatraju da se tako njeguje nepravedna konkurencija te se ne stimulira pravedan razvoj poduzetnika u frizerskoj branši.