POSLJEDICE PANDEMIJE

Forum ugostitelja traži snižavanje PDV-a: “Prihodi nam padaju, nema dovoljno radnika”

Hina

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Ako tijekom Adventa ne uspijemo ostvariti veći prihod, imat ćemo jako tešku zimu te bi brojka od 1.100 zatvorenih ugostiteljskih objekata u Zagrebu od početka pandemije mogla i porasti", upozorila je Žaklina Troskot.



ZAGREB – Zagrebačke ugostitelje, kao i većinu ostalih u Hrvatskoj, muče i dalje isti problemi od početka pandemije, a to su pad prihoda od oko 50 posto i nedostatak radnika, koje teško uz sva porezna i druga opterećenja mogu platiti više, pa su ponovno zatražili niži PDV, pomoć za zadržavanje radnika i nadoknadu barem dijela fiksnih troškova.


Dio je to zaključaka s 13. foruma ugostitelja u petak održanog u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba i Nezavisne udruge ugostitelja.


“Najviše stradavaju odnosno jako teško opstaju caffe barovi i noćni klubovi, kod kojih ima malo ili nikakvog prometa, i sigurno ne možemo govoriti o uspješnoj sezoni na razini cijelog sektora. Ključna bi nam bila Vladina odluka o poreznom rasterećenju, pa i smanjenju PDV-a. Ako tijekom Adventa ne uspijemo ostvariti veći prihod, imat ćemo jako tešku zimu te bi brojka od 1.100 zatvorenih ugostiteljskih objekata u Zagrebu od početka pandemije mogla i porasti”, upozorila je predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žaklina Troskot. Dodala je da restorani rade nešto malo bolje, jer i nisu bili tako dugo zatvoreni kao barovi i klubovi, a pad prometa im se kreće oko 30 posto u odnosu na 2019.




Naglasila je i da bi svima pomoglo da se ubrzaju procesi izdavanja dozvola za rad stranaca, budući da je domaće radnike sve teže naći.


Potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Zlatko Puntijar smatra da treba riješiti probleme rada na otvorenim prostorima ili terasama, u čemu je Grad Zagreb izašao ususret u sklopu predstojećeg Adventa, kao i sniziti koeficijent komunalne naknade za ugostitelje sa 10 na 7 i spustiti PDV na pripremu i posluživanje kave, piva, vina i bezalkoholnih pića, s ciljem osiguravanja većih plaća radnika.


Iz Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić naglasio je pak da se danas teško može naći radnika u ugostiteljstvu ako plaća nije bar oko 7.000 kuna te da je to veliki problem koji bi se mogao riješiti s manjim PDV-om i ostalim rasterećenjima.


“U ugostiteljstvu se situacija može opisati riječi katastrofa, jer ono što se zaboravlja je kontinent, koji ne radi sezonski niti sa stranim turistima nego cijele godine, a već skoro dvije godine se bori i posluje na rubu. Rješenje nije uvoz radne snage, jer je ona ionako sezonska i brzo odlazi, kao što nije ni rješenje da naši ljudi odlaze van, a odlaze i odlazit će sve dok ne bude većih plaća i boljeg standarda u zemlji”, ocijenio je Jakominić.


Dodao je i da će “eto, sada Švicarska riješiti problem”, osvrnuvši se na komentar da se od iduće godine ta zemlja otvara i za hrvatske radnike.


Zaostajanje plaća


Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić naveo je da hrvatskom turizmu za iduću godinu po procjenama nedostaje od 30 do 45 tisuća radnika. Iako nema puno članova u sindikatu iz redova tzv. malih ugostitelja, ipak sindikat, kako kaže, misli i na njih sada kada vode pregovore s poslodavcima za novi nacionalni kolektivni ugovor (KU) za ugostiteljstvo, s obzirom da stari ističe krajem 2021.


“Plaće su glavni uzrok zašto ljudi nema i zašto odlaze van, a u turizmu i ugostiteljstvu pogotovo, jer zaostaju zadnjih 20 godina i do 20 posto za državnim prosjekom. Vidjet ćemo i kako ćemo ispregovarati nove minimalne plaće od 1. siječnja, jer imamo skalirane tri-četiri vrste ovisno o vrsti posla, koje se kreću od oko 3.700 do oko 6.100 kuna u neto iznosu, a za sve je to rješenje i niži PDV”, poručio je Andrić.


U STUH-u se zalažu da se sada zakonski odrede napojnice tj. da 10 posto od iznosa računa u ugostiteljstvu bude neoporezivo odnosno oko 25 tisuća kuna po poslodavcu na razini godine te da poslodavci isplaćuju 13. plaću, kazao je Andrić.


Volio bi da se ne moraju uvoziti radnici, ali smatra da će to biti nužno te bi trebalo ubrzati procese oko toga. Među stranim radnicima spomenuo je Makedonce, za koje je kazao da su ove godine bilo dobro prihvaćeni u hrvatskom turizmu i da ih je i za iduću zainteresiranih za rad oko 5 do 10 tisuća.


Predstavnica Grada Zagreba Nera Pavić kazala je da se Grad odrekao u 2020. oko 113 milijuna kuna u korist ugostitelja te da će im i nastaviti pomagati što više može, pa i za vrijeme Adventa s terasama, dok su predstavnice MUP-a i Državnog inspektorara RH oko problematike vezane za njihovo djelovanje samo kazale da se radi po zakonima i da će učiniti sve što mogu da bi se olakšalo poslovanje.


Nove zaraze otkazuju zakazano


Na marginama Foruma, u razgovoru s ugostiteljima i predstavnicima catering tvrtki, neki od njih za Hinu su kazali da im porast broja zaraženih ovih dana donosi svakodnevno otkaze već zakazanih domjenaka, večera i okupljanja iz poslovnog svijeta i privatnih osoba te za predstojeće adventsko vrijeme.


S te strane, nisu sigurni kako će i koliko uopće moći raditi do kraja ove godine i u ostatku zime, jer ne očekuju veći promet, iako zasad za ulazak u te objekte ne trebaju covid potvrde. Covid potvrde, pak, pozdravljaju i drže kao svojevrsnom ‘nadoknadom’ za ono vrijeme kada su bili zatvoreni, posebice caffe barovi koji su bili zatvoreni 11 mjeseci.


“Nadamo se da se to ove godine neće dogoditi, a ako se dogodi, mnogi će propasti jer zaliha ni prihoda za opstanak nema”, zaključila je jedna ugostiteljica.


Na Forumu je bila i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Hreman koja je kazala da Ministarstvo čini sve što može za olakšavanje poslovanja u sektoru u ovim teškim vremenima.