ZAHTJEV POSLAN

Finski parlament danas glasa o ulasku u NATO: Evo što o tome kaže Lavrov

Hina

Reuters

Reuters

Parlamentarna rasprava održana je u ponedjeljak i trajala je 14 sati. Govorilo je 212 zastupnika i golema većina njih izjasnila se pozitivno. HELSINKI – Finski parlament vjerojatno će danas glasati o zahtjevu za priključenje NATO-u, što će biti povijesna promjena finske obrambene politike izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu.


Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.


Parlamentarna rasprava održana je u ponedjeljak i trajala je 14 sati. Govorilo je 212 zastupnika i golema većina njih izjasnila se pozitivno.


Lavrov: To ništa neće promijenitiRuski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da ulazak Finske i Švedske u NATO vjerojatno neće ništa bitno promijeniti budući da dvije zemlje već dugo sudjeluju u vojnim vježbama saveza.


“Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina sudjeluju u vojnim vježbama NATO-a”, rekao je Lavrov.


“NATO uzima u obzir njihov teritorij kada planira vojno napredovanje na istok. Tako da u tom smislu vjerojatno nema velike razlike. Pogledajmo kako se njihov teritorij koristi u praksi u Sjevernoatlantskom savezu.”

Deset parlamentarnih radnih tijela, uključujući odbore za vanjsku politiku i obranu, već je prihvatilo ideju.


Glasanje se očekuje tijekom popodneva i očekuje se da će zahtjev za ulaskom u NATO biti uvjerljivo prihvaćen.


Švedski kralj Karlo XVI. Gustav rekao je u utorak da Švedska namjerava pristupiti NATO-u “paralelno i u dogovoru s Finskom”.


“Činimo povijesni izbor zajedno s našom bratskom zemljom”, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim predsjednikom u Stockholmu.


Finski predsjednik Sauli Niinistö doputovao je u državni posjet Švedskoj.


Izazovi pred objema zemljama u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu znače “prilike za konsenzus i dublju suradnju kako bismo zajedno bili još jači”, rekao je kralj.


Niinistö je za suradnju sa Švedskom rekao: “Naša sigurnosna politika slična je dugo vremena i sada također, kada situacija nalaže, poteze poduzimamo zajedno”.


Finski predsjednik trebao bi tijekom posjeta potpisati zahtjev za članstvom u NATO-u. Prije toga o tome će glasati finski parlament.


Niinistö će se sastati također sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.