NOVO "NORMALNO"

Evo kako funkcionira antigensko samotestiranje: Test će koštati do 80 kuna i naravno skuplji je nego u većini zemalja EU-a

P. N.

"Moja je pretpostavka da je HZJZ dao preporuku da se i taj test prihvaća”, rekao je Jakov Radošević.Član uprave Medike, Jakov Radošević, gostovao je na Televiziji N1 i komentirao brze testove za kućnu uporabu koji će se pojaviti na hrvatskom tržištu.


“Testovi su pouzdani, njihova pozuzdanost je preko 98 posto”, rekao je Radošević.


Dodao je da je Medika već krenula s distribucijom prema ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, koje će jedine moći prodavati te testove. “Najkasnije sutra će sve ljekarne i specijalizirane trgovine taj test imati u svojoj ponudi”, rekao je Radošević pa objasnio o kakvom se testu radi.
“To je prvi test koji je odobrila i Europska unija, to je brzi antigenski test za samotestiranje. Uputa je prilagođena korisnicima, nemedicinskom osoblju.


Upitan hoće li se taj test moći koristiti prije dolaska na svadbu ili drugi organizirani događaj, u sklopu uvjeta o negativnom testu na covid-19, Radošević je rekao da pretpostavlja da hoće. “Informacije koje smo dobili, da je 120 ljudi dozvoljeno na događaju i da će morati imati dokaz da su preboljeli covid, da su cijepljeni najmanje dva tjedna prije događaja ili da imaju negativan test, PCR ili antigenski. Sukladno tome, moja je pretpostavka da je HZJZ dao preporuku da se i taj test prihvaća”, rekao je Radošević.


Cijena testa iznosit će između 75 i 80 kuna i to je bitno skuplje nego u nekim drugim europskim zemljama.


“Primjena je vrlo jednostavna, bris se uzima na 2-2,5 centimetra na početku nosa, i taj se bris stavlja u reagens, u priloženu epruveticu. Nakon 4-5 minuta nakapa se na pločicu i rezultat dolazi nakon 20-25 minuta. U sredini ljeta imat ćemo isti takav test, ali ne na nosni bris, nego na slinu”, kazao je Radošević.