DUGOROČNA PROGNOZA

Europu očekuje pakleno vruće ljeto, kod nas će biti puno dana s temperaturama višim od 32 °C

P. N.

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Periode vrućeg vremena povremeno će prekidati jake fronte koje mogu donijeti opasne vremenske prilike uz grmljavinske pljuskove i oluje koje bi mogle vrlo nepovoljno utjecati na poljoprivredu, naročito na žitarice, kukuruz, ali i neke povrtne kulture.Prema sezonskoj prognozi koju je danas objavio Accuweather, Europu očekuje pakleno vruće ljeto, a odstupanja će najizraženija biti na Balkanu gdje će se maksimalne vrijednosti kretati oko rekordnih. Broj dana s temperaturama višim od 32 °C bit će značajno veći u odnosu na prosjek, piše Istramet.


Periode vrućeg vremena povremeno će prekidati jake fronte koje mogu donijeti opasne vremenske prilike uz grmljavinske pljuskove i oluje koje bi mogle vrlo nepovoljno utjecati na poljoprivredu, naročito na žitarice, kukuruz, ali i neke povrtne kulture. Ipak, kiša će biti dobrodošla, a signal za sušu nešto je manji u odnosu na prošlu godinu.


Što takva prognoza znači za Istru i okolicu? Nadolazeće ljeto vjerojatno će biti slično onom iz 2017. godine, a ekstremniji scenarij ne isključuje reprizu 2012. godine.
Ljeto će biti dugo i vruće, ali moglo bi biti bogato brzim frontama sa sjeverozapada kontinenta, tzv. shelf cloudovima, tramontanama i potencijalno opasnim vremenskim prilikama.