Sastanak u Washingtonu

Europski povjerenik Thierry Breton: Europljani cijepljeni AstraZenecom bi trebali moći ući u SAD

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Washington ukida ograničenje koja se od ožujka 2020. odnose na putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primjenjivati i na Indiju i Brazil.WASHINGTON – Europljani cijepljeni cjepivom AstraZenece trebali bi moći ući u SAD bez obzira na to što Američka agencija za lijekove (FDA) ne priznaje to cjepivo, rekao je danas europski povjerenik Thierry Breton nakon sastanka u Washingtonu.


Bijela kuća najavila je nešto ranije ukidanje ograničenja putovanja “početkom studenoga” za sve osobe iz inozemstva pod uvjetom da su u potpunosti cijepljene protiv covida-19.


“To se odnosi na sve ljude cijepljene cjepivima koje priznaje FDA, američka Agencija za lijekove”, objasnio je Breton, zadužen za koordinaciju opskrbe Europske unije cjepivima protiv covida koji je razgovarao s koordinatorom za borbu protiv pandemije Bijele kuće Jeffom Zientisom.
“Rekao mi je da će za ostala cjepiva, posebice za AstraZenecu, odlučiti njihova zdravstvena agencija, ali djelovao je pozitivno i optimistično”, dodao je.


“Iz razgovora sam shvatio da … na temelju raspoloživih podataka o cjepivima koje priznaju europske zdravstvene vlasti, nije bio zabrinut”, objasnio je Breton.


Washington ukida ograničenje koja se od ožujka 2020. odnose na putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Kine, a kasnije će se primjenjivati i na Indiju i Brazil.


Za sada Bijela kuća nije precizirala koja cjepiva će omogućiti ulazak na američko tlo.


Brojni Britanci i Europljani su primili cjepivo AstraZenece, koje Sjedinjene Države ne priznaju, a na njihovom su popisu cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i Johnson&Johnsona.