NEZADOVOLJSTVO GRAĐANA

Europom se širi sve žešći otpor protiv obveznog cijepljenja: U Španjolskoj sud potvrdio da su mjere protuustavne

P. N.

REUTERS

REUTERS

Vlade reagiraju novim mjerama, među kojima je i obavezno cijepljenje za pojedine profesije. To naljuti dio građana. Napune se ulice na prosvjedima, ponegdje izbija i nasilje. U posljednjih sedam dana tri europske države doživjele su takav scenarij – Grčka, Francuska i Cipar.Šema je na neki način prepoznatljiva. Isprva vlade popuste oštre mjere koje su već iscrpile građane gladne normalnog života. Onda se usprkos ljetu, ili baš zahvaljujući njemu i oživljavanju turističkih putovanja i većih skupova poveća broj zaraženih, piše Deutsche Welle.


Vlade reagiraju novim mjerama, među kojima je i obavezno cijepljenje za pojedine profesije. To naljuti dio građana. Napune se ulice na prosvjedima, ponegdje izbija i nasilje.


U posljednjih sedam dana tri europske države doživjele su takav scenarij – Grčka, Francuska i Cipar.


Grci na ulicama
Prosvjedi u Grčkoj su sredinom tjedna okupili tisuće građana. U Ateni ih je bilo oko 3.000. Policija je upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala više od 100 maskiranih prosvjednika koji su uzvikivali parole protiv cijepljenja, a neke agencije su javile da je dio prosvjednika očito bo vjerski motiviran.


Problem u Grčkoj je nastao kada se za samo dva tjedna broj novih zaraza s 800 dnevno popeo na preko 3000. Stručnjaci smatraju da je neobuzdani noćni život pospješio širenje zaraze. Na otoku Mikonos, poznatom po noćnom životu, već je uveden policijski sat od jedan iza ponoći do šest ujutro.


REUTERS/Vassilis Triandafyllou


Konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa je odlučila uvesti obavezno cijepljenje za sve zaposlene u sektoru zdravstva i njege. Oni koji se odbiju da cijepiti mogu biti suspendirani, a može im se i obustaviti isplaćivanje dohotka sve dok se ne cijepe. Isto se tako profesionalni vojnici i regruti moraju cijepiti.


U Grčkoj je već uveden zakon prema kojem u zatvorenim prostorijama ugostiteljskih objekata i ustanova kulture mogu boraviti samo cijepljene osobe. U ugostiteljskim objektima gosti će moći sjediti, ali ne i plesati.


Inače, od gotovo 11 milijuna Grka njih 4,6 milijuna je potpuno zaštićeno cjepivom.


Nasilje na Cipru


Na Cipru su se nedavno također okupili protivnici obaveznog cijepljenja. Povod je bila najava uvođenja korona putovnica, i navodno “prisilno cijepljenje”.


2500 ljudi je izišlo na ulice, dio njih je svoj bijes iskalio na upravi televizije Sigma, na kojoj su razbijeni prozori, te na automobilima s logom te televizije od kojih je jedan potpuno izgorio. Predsjednik Cipra Nikos Anastasiades osudio je nasilje kao “udarac za demokraciju”. Televizija Sigma je već napadana jer objavljuje kritičke priloge o protivnicima cijepljenja.


Ciparska vlada je uvela iskaznicu o cijepljenju, koja je nužna za ulazak u samoposluživanja, trgovinske centre, restorane i ostale poslovne objekte. Osim toga cijepljenje se planira i za starije maloljetnike od 16 i 17 godina.


Zbog toga što je na Cipru porastao broj zaraženih, turisti koji se u Njemačku vraćaju s odmora na ovom sredozemnom otoku moraju u desetodnevnu karantenu, koju nakon pet dana mogu prekinuti ako imaju negativan test na koronu.


Masovni protesti u Francuskoj


U Francuskoj su masovni prosvjedi izbili još za nacionalni praznik, 14. srpnja. Oko 20.000 građana je u Parizu sudjelovalo na tim protestnim skupovima protiv ograničenja kojima su izloženi necijepljeni građani. Prosvjedi su organizirani i u Lyonu. Došlo je do izgreda, policija je upotrijebila suzavac.


Nekoliko dana prije toga predsjednik Francuske Emmanuel Macron je najavio da će za sve vrste kulturnih i sportskih okupljanja, za boravak u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima kao i za putovanje vlakovima biti potrebna potvrda o cijepljenju, preležanoj koroni ili svježi negativni test.


Ali Francuska ne bi bila to što jest kada bi se završilo samo na tome. Već u subotu nakon nacionalnog praznika na ulice je u cijeloj zemlji izišlo je prema policijskim navodima preko 110.000 građana. Samo u Parizu ih je opet bilo dvadesetak tisuća. Pored navedenih razloga okupljeni su se bunili i protiv obaveznog cijepljenja medicinskog osoblja. Prosvjednici su uzvikivali: “Ne zdravstvenoj diktaturi”.


Vlada u Parizu namjerava po hitnom postupku donijeti zakon o obaveznom cijepljenju. Međutim u parlamentu je već podneseno preko 1.000 prijedloga za izmjenu zakona i vodila se ogorčena rasprava između zagovornika i protivnika zakona.


REUTERS/Pascal Rossignol


Vijeće židovskih institucija Francuske (Crif) izrazilo je negodovanje zbog “instrumentalizacije povijesti” jer su neki prosvjednici nosili Davidovu zvijezdu. Taj simbol progonjenih Židova za vrijeme nacizma upotrebljavali su mnogi protivnici cijepljenja i na društvenim mrežama, uspoređujući sebe s proganjanim i ubijanim Židovima.


Francuska institucija za zaštitu osobnih podataka CNIL kao i opunomoćenica za prava građana, upozorili su da može doći do drastičnog sužavanja ljudskih prava. U Francuskoj su sporne i predviđene drastične kazne za nepoštivanje mjera – do 1.500 eura.


U Francuskoj je u srijedu zabilježen najveći dnevni porast broja zaraženih od svibnja –21.000 novih zaraza.


Španjolsko zatvaranje protuustavno


Međutim, da mjere koje propisuju vlade mogu biti protuustavne, potvrdio je najviši sud u Španjolskoj prije sedam dana. Potpuno zatvaranje koje je španjolska vlada propisala u ožujku prošle godine i trajalo je do svibnja iste godine, prema presudi je bilo – protuustavno, jer prethodno nije uvedeno izvanredno stanje.


Tužbu su Ustavnom sudu podnijeli političari desničarske stranke Vox. Španjolski mediji već predviđaju cijeli val tužbi građana protiv vlade koji su morali ostati kod kuće protiv svoje volje, a moguće je da građani koji su zbog nepoštovanja mjera bili kažnjeni sada od države zatraže povrat novca od kazni.