Povjerenik

EU Mađarskoj: Ukinite diskriminatorne cijene goriva za strance, inače…

Hina

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Foto Duško Jaramaz PIXSELL

Europska komisija poslala je pismo Mađarskoj.Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton u srijedu je poručio Mađarskoj da ukine diskriminatorne cijene goriva za vozila sa stranim registarskim oznakama jer joj u protivnom prijeti prekršajni postupak, stoji u pismu Komisije u koje je agencija Reuters imala uvid.


Mađarska je ranije ove godine rekla da se subvencionirane cijene goriva u iznosu od 480 forinta (nešto više od 9 kuna) po litri neće odnositi na kamione teže od 7,5 tona ni na kamione sa stranim registarskim oznakama, već da će oni morati plaćati tržišnu cijenu.


“Tražimo da u odgovoru obrazložite opravdanost i vremensko trajanje tih mjera, a moguće je da one krše zakone Europske unije”, napisao je Breton u pismu mađarskom ministru za tehnologiju.
„Također tražim da ukinete te mjere dok se ne utvrdi jesu li u skladu sa zakonom Unije”, napisao je Breton.


Nadalje Breton je naveo da Europska komisija zadržava pravo pokretanja hitnih prekršajnih postupaka koji konačno mogu dovesti do sudskih postupaka protiv Mađarske i mogućih novčanih kazni.


Mađarska ima jednu od najnižih cijena goriva u Europi, rekla je vlada i 27. svibnja omogućila kupnju po povlaštenoj cijeni samo svojim građanima, a isključila je strance jer je, prema njezinom obrazloženju, uz granicu procvjetao “benzinski turizam” i stoga prijete nestašice.