VAŽAN SPORAZUM

EU će podržati i pomoći projekt solarnih panela Cresko-lošinjskog arhipelaga

Hina

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Cresko-lošinjski arhipelag dobit će tehničku pomoć za projekt INSOLCARPARK kojim se želi ispitati mogućnost te ekonomska, ekološka i prostorna opravdanost ulaganja u solarne elektrane na području najvećeg javnog parkirališta na Malom Lošinju.ZAGREB – Cresko-Lošinjski arhipelag potpisao je krajem srpnja sporazum s Tajništvom čiste energije za EU otoke, po kojemu će to tijelo Europske komisije tehnički pomoći projekt ulaganja u solarne elektrane na parkiralištima.


Cresko-lošinjski arhipelag dobit će tehničku pomoć za projekt INSOLCARPARK kojim se želi ispitati mogućnost te ekonomska, ekološka i prostorna opravdanost ulaganja u solarne elektrane na području najvećeg javnog parkirališta na Malom Lošinju.


Sporazum su potpisali 22. srpnja predstavnici Cresko-lošinjskog arhipelaga uz podršku Pokreta otoka s Tajništvom čiste energije za EU otoke, navodi se u priopćenju.
Tajništvo čiste energije za EU otoke osnovala je Komisija 2018., a pruža podršku europskim otocima pri pripremi projekata.


“Na temelju dobivenih podataka iz studije pred-izvodljivosti razvio bi se poslovni model za realizaciju ulaganja na javnim parkiralištima koje bi u konačnici doprinijele povećanju ukupne instalirane snage sunčanih elektrana na cresko-lošinjskom otočju”, navodi se u priopćenju.


Projekt bi utjecao i na poboljšanje parkirališnih usluga osiguranjem velikog broja osjenčanih parkirališnih mjesta, dodaje se.