Tragičan slučaj u Sloveniji

Dvadesetogodišnja djevojka umrla je zbog cijepljenja. Evo koliko je smrtnih slučajeva nedvojbeno povezano s cjepivom Janssen

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

To je jednodozno cjepivo koje se koristi u većini zemalja u Europi, Kanadi i SAD-u. Kao što je više puta rečeno, cijepljenje vektorskim cjepivima može biti povezano s vrlo rijetkom pojavom sindroma tromboze, zajedno s trombocitopenijom, rekao je Borut Štrukelj, jedan od pet članova povjerenstva koje je istraživalo slučaj.U slučaju dvadesetogodišnjakinje iz Slovenije koja je umrla nakon cijepljenja cjepivom Janssen, proizvođača Johnson&Johnson, potvrđeno je da postoji veza između cijepljenja i komplikacija sa smrtnom posljedicom. Potvrdilo je to povjerenstvo koje je ispitivalo ovaj slučaj, a šef povjerenstva Zoran Simonovič istaknuo je da je “povjerenstvo pribavilo medicinsku dokumentaciju od pacijenta kod kojeg se nakon cijepljenja pojavio sindrom tromboze s trombocitopenijom”.


– Pregledana je medicinska dokumentacija i potvrđeno je da je u ovom slučaju nastao sindrom tromboze s trombocitopenijom ili cijepljenjem izazvana imunotrombotička trombocitopenija. Svi kriteriji za postavljanje te dijagnoze su ispunjeni, rekao je Simonovič, izražavajući pritom sućut prijateljima i rodbini preminule djevojke.


Nesretna djevojka cijepljena je 16. rujna cjepivom Janssen, prvom dozom.
– To je jednodozno cjepivo koje se koristi u većini zemalja u Europi, Kanadi i SAD-u. Kao što je više puta rečeno, cijepljenje vektorskim cjepivima može biti povezano s vrlo rijetkom pojavom sindroma tromboze, zajedno s trombocitopenijom, rekao je Borut Štrukelj, jedan od pet članova povjerenstva koje je istraživalo slučaj.


Također, Štrukelj je dodao da je “u SAD-u prijavljeno 28 tragičnih slučajeva na 8.7 milijuna doza Janssen cjepiva”.


– To je otprilike jedan slučaj na 300 tisuća stanovnika, posebice u skupini žena u dobi od 30 do 37 godina. Ako ovu skupinu dodatno suzimo, dobivamo incidenciju od 1.2 na 100 tisuća stanovnika. Do 30. listopada u EU je upotrijebljeno 16.3 milijuna doza Janssen cjepiva, a šest smrtnih slučajeva je nedvojbeno povezano s Janssenom, rekao je Štrukelj.