ZRAČNA OBRANA

Dva hrvatska borbena aviona MiG-21 u zraku presrela civilni zrakoplov: Oglušili su se na pozive kontrole leta

P. N.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Riječ je o putničkom zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak


Dežurni borbeni dvojac HRZ-a u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a u ponedjeljak 15. kolovoza 2022. između 11 i 12 sati, na jugu Hrvatske izvršio je presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.


Riječ je o putničkom zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.
Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov.


Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu.


S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniju.


Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.


Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a. Time je još jednom potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a, priopćili su iz MORH-a.