Kod Buškog Blata

Dva Canadaira HRZ-a pomažu u gašenju požara u BiH, vatra opet prijeti kućama

Hina

Foto NL arhiva

Foto NL arhiva

Upućeni su na požarište na području Tomislava u BiH zbog ugroze kuća i imovine na tom područjuDva Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih snaga OS RH upućena su u nedjelju u Bosnu i Hercegovinu, na gašenje požara na području kod Buškog Blata u blizini Tomislavgrada, uz granicu s Hrvatskom, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.


Požar u nedjelju navečer ponovno prijeti obiteljskim kućama kod Tomislavgrada unatoč tome što su popodne intervenirala dva kanadera iz Hrvatske, izvijestili su iz vatrogasne postrojbe.


Zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrada Mate Zdravko Jurčević rekao je da je vjetar ponovno potpirio požar koji je dugačak čak 30 kilometara.
“Stanje je kritično na lokaciji između Drmića staja prema Zidinama gdje vatra prijeti obiteljskim kućama”, rekao je zapovjednik Jurčević. Po njegovim riječima sve ‘požarišne linije su pukle’.


“Kanaderi koji su tijekom dana gasili tijekom dva, tri sata uspjeli su vatru pritajiti, no vjetar ih je ponovno aktivirao”, dodao je. On nije siguran da će gasitelji na zemlji uspjeti izboriti se s vatrenom stihijom.


Po riječima zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad cilj je očuvati kuće, ali nije uvjeren da će biti u stanju ugasiti požar.


Canadairi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRT) upućeni su na požarište na području Tomislava u BiH zbog ugroze kuća i imovine na tom području, temeljem naredbe ministra obrane o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u BiH, nastavno na razgovor s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, dodaju iz Ministarstva obrane RH (MORH).


„Uputili smo dva Canadaira u BiH kako bismo pomogli našim prijateljima i susjedima koji se bore s požarima već nekoliko dana. Vjerujem da će naši protupožarni avioni pomoći da se zaštiti kuće i imovina stanovnika tog područja. Hrvatska je sretna jer ima vrhunske pilote koji pomažu kad je to najpotrebnije“ poručio je ministar obrane Mario Banožić.


Po završetku današnjeg angažmana u BiH, avioni HRZ-a vratit će se u matičnu bazu u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.