FISKALIZIRANI RAČUNI

Dokaz fenomenalne sezone: Od prvog slučaja korone u Hrvatskoj do danas trend je pozitivan

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 13 posto više ili njih 10,8 milijuna, dok je njihova vrijednost porasla za 59 posto, na 1,7 milijardi kuna.ZAGREB – U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 33 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 17 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.


U razdoblju od 9. do 15. kolovoza u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 6,1 milijardu kuna, što je za 1,53 milijarde kuna ili 33 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.


Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 22 posto, na 56,7 milijuna.
Također, za po 22 posto na godišnjoj razini su razini porasli i broj i iznos računa u najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije – trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 31,8 milijuna računa, čija je vrijednost dosegnula 3,4 milijarde kuna.


U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 13 posto više ili njih 10,8 milijuna, dok je njihova vrijednost porasla za 59 posto, na 1,7 milijardi kuna.


U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano jedan posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za 17 posto.


Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa bio veći za dva posto, a njihova vrijednost za 14 posto.


U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 13 posto, no istodobno je njihova vrijednost porasla za 23 posto.


Vrijednost fiskaliziranih računa


Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju 9. do 15. kolovoza u odnosu na tjedan od 2 do 8. kolovoza ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno povećanje broja računa za pet posto, a njihova iznosa za šest posto.


Pritom je u trgovini i broj i iznos računa na tjednoj razini povećan za po pet posto, dok je u ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa bio veći za dva posto, a njihova vrijednost za tri posto.


Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je 25. veljače prošle godine pa poreznici iznose i kumulativne podatke – od 22. veljače do 15. kolovoza ove u odnosu na razdoblje 24. veljače do 16. kolovoza 2020. godine, prema kojima je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 26 posto, a njihov iznos za 24 posto ili za 19,8 milijardi kuna.


Naime, u svim je djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 15. kolovoza ove godine fiskalizirano ukupno 1,1 milijardu računa, čiji je ukupni iznos 100,9 milijardi kuna.


Pritom je u trgovini broj računa također porastao za 26 posto, na njih 680,7 milijuna, dok im je vrijednost skočila za 17 posto, na 67,4 milijarde kuna.


U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 143,1 milijun računa, što je na godišnjoj razini porast za 15 posto, a njihova vrijednost je porasla za 61 posto, na 13,8 milijardi kuna.


Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za devet posto, dok je njihov iznos porastao za jedan posto.


U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 15. kolovoza 2021. godine u odnosu 25. veljače do 18. kolovoza 2019. godine fiskalizirano je dva posto manje računa, ali je njihova vrijednost porasla za pet posto.


Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu i dalje bilježe osjetnije minuse s 35 posto manjim brojem računa i 17 posto manjim iznosom tih računa.