GLOBALNO NEZADOVOLJSTVO

Diljem svijeta sve je više kopiranja kanadskog modela prosvjeda: Most Ambassador je opet otvoren

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kanadski prosvjedi nadahnuli su demonstrante na slične blokade konvojima u Francuskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Australiji i na Novom Zelandu.WINDSOR –  Veliki kanadsko-američki granični prijelaz otvoren je kasno u nedjelju gotovo tjedan dana otkako su ga blokirali vozači kamiona prosvjedujući protiv mjera u pandemiji  zbog čega je policija krenula u akciju uklanjanja blokade.


Blokada mosta Ambassador, kojim se preveze gotovo 25 posto trgovinskog prometa između dviju zemalja, poremetila je poslovanje u najvećoj ekonomiji svijeta te primorala automobilsku industriju i SAD-a i Kanade da smanje proizvodnju.


Kanadski prosvjedi nadahnuli su demonstrante na slične blokade konvojima u Francuskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Australiji i na Novom Zelandu.
Neki američki vozači kamiona razmišljaju o tome da i sami počnu sličan prosvjed u ožujku.


“Most Ambassador sada je potpuno otvoren, ponovno je omogućen slobodan protok trgovine između Kanade i SAD-a”, objavila je tvrtka Detroit International Bridge Company.


Na Twitteru su kandaske granične službe potvrdile otvaranje prometnog objekta i savjetovale da se “ne putuje tim pravcem ako to nije nužno”.


Kanadska policija je, na temelju sudskog naloga od petka, počela uklanjati blokadu u subotu i uspješno raščistila najveći dio, no neki su prosvjednici ostali. U nedjelju je policija pojačala svoje snage s više od 50 vozila, uključujući autobuse i blindirane automobile i do večeri oslobodila prolaz.


Do nedjelje, prema policijskim podacima, privedeno je između 25 i 30 prosvjednika.


Windsorska policija objavila je na Twitteru da vrijedi pravilo “nulte tolerancije na nezakonite aktivnosti”.


Kanadski premijer Justin Trudeau istaknuo je da “sukob mora prestati”, no u zemlji je izložen kritikama jer nije djelovao odlučnije.


4000  prosvjednika


Kanadski pokret prozvan u početku “konvoj slobode”, započet prije dva tjedna, bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om. No ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv kanadske vlade.


Ottawa je bila epicentar prosvjeda. U subotu je policija objavila da je još oko 4000 prosvjednika okupiralo središte trećeg vikenda zaredom.


Atmosfera među sudionicima pokreta bila je gotovo svečarska uz glazbu, ples i trubljenje, a ta buka i remećenje prometa pa ponekad agresivno ponašanje prosvjednika štetilo je poslovanju i s vremenom sve je to razbjesnilo lokalno stanovništvo.


Vlasti u Ontariju zbog toga su proglasile izvanredno stanje, a sud je u petak donio nalog za okončanje blokade.


Međutim, poruka koju su svojim prosvjedima prenijeli vozači kamiona pronijela se dalje nego što su očekivali.


Jedna anketa pokazala je da trećina Kanađana podržava prosvjed.


Kopiranje kanadskog modela


Kanadska poruka proširila se i svijetom umornim od mjera ograničenja u pandemiji.


U Parizu u subotu policija je odgovorila suzavcem na prosvjednike te ispisala stotine prekršajnih kazni u nastojanju da rastjera konvoje koji su se slijevali u prijestolnicu iz čitave Francuske.


Vozila u Nizozemskoj blokirala su grad Den Haag oponašajući kanadski model.


U Švicaskoj su stotine prosvjednika marširale u Zuerichu prosvjedujući protiv ograničenja a nekoliko tisuća drugim okupilo se na protuprosvjedu, prenijeli su švicarski mediji.


U Australiji je oko 10.000 prosvjednika marširalo glavnim gradom Canberrom protiv obveze cijepljenja, a u Novom Zelandu su aktivisti, također protivnici cijepljenja kampirali danima blizu zgrade parlamenta.