NASILJE NA GRANICI

Dijete izbjeglica tuži Hrvatsku i Sloveniju: Tvrdi da su ga batinali hrvatski granični službenici prije nasilnog protjerivanja

P. N.

Ilustracija se ne odnosi na osobe iz teksta Foto Reuters

Ilustracija se ne odnosi na osobe iz teksta Foto Reuters

"Rohinđa dijete suočeno je s opetovanim batinanjem od strane hrvatskih graničnih službenika, spaljene su mu stvari i oduzete cipele prije brojnih prisilnih protjerivanja, uključujući "lančano" vraćanje iz Slovenije", navode iz ECCHR-a.

Dijete izbjeglica tuži Hrvatsku i Sloveniju nakon što ga je policija tih država nekoliko puta nasilno izbacila izvan svojih granica, objavila je nevladina organizacija Europski centar za ustavna i ljudska prava (ECCHR), javlja RTL.


Radi se o maloljetnoj osobi, pripadniku naroda Rohinđa, etničke skupine nad kojom je mjanmarska država provodila ilegalne progone. ECCHR navodi da je dijete, kojem ne navode spol, imalo osam godina kada je pobjeglo od napada na svoje selo u Mianmaru i odvojilo se od obitelji.


Nakon nekoliko godina traženja zaštite, provelo je više od godinu dana u Bosni i Hercegovini. od 2020. do 2021., preživljavajući bez državne pomoći ili medicinske skrbi, spavajući u šumama i skvotirajući u napuštenim zgradama. U tom je vremenu pet je puta vraćen iz Hrvatske u BiH i izložen dosljednom i namjernom nasilju. U Sloveniji je bio podvrgnut “lančanom” povratku, kojim su ga slovenske vlasti prisilno vratile prvo u Hrvatsku, a potom hrvatske vlasti u koordiniranoj akciji u BiH.


ECCHR navodi i kako za ove tvrdnje postoje i dokazi.
“Rohinđa dijete suočeno je s opetovanim batinanjem od strane hrvatskih graničnih službenika, spaljene su mu stvari i oduzete cipele prije brojnih prisilnih protjerivanja, uključujući “lančano” vraćanje iz Slovenije. U.F. podnio je pritužbe protiv Hrvatske i Slovenije UN-ovom Odboru za prava djeteta zbog višestrukog kršenja Konvencije o pravima djeteta (CRC). Ovo su prve pritužbe ove vrste protiv ove dvije države”, navode iz ECCHR-a.


Nacionalno, EU i međunarodno pravo obvezuje Hrvatsku i Sloveniju da postupaju u najboljem interesu djeteta i daju prioritet njegovoj dobi tijekom postupanja graničnih službenika. Navodi se kako je hrvatska i slovenska policija prekršila Konvenciju o pravima djeteta kada su propustili postupati u skladu s njegovom dobi.


U Hrvatskoj su otpori dio osmišljene i sustavne državne politike, što su u potpunosti dokumentirale institucije za ljudska prava, nevladine organizacije i mediji. Slovenska odbijanja provode se od 2018. kroz sporazum o ponovnom prihvatu koji dopušta ishitrena protjerivanja uz potpuno zanemarivanje potreba zaštite osobe, identiteta djeteta ili njihovih najboljih interesa. Samo u 2020. i 2021. godini iz Slovenije je na ovaj način vraćeno 13.700 ljudi”, navodi ECCHR.